Att upptäcka psykisk ohälsa i ett tidigt skede kan minska sjukskrivningar på arbetsplatsen.
För att sprida kunskap om hur man kan främja psykisk hälsa på arbetsplatsen arrangerar Afa Försäkring, Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Forte en digital temadag på temat den 28 november.
Det är kostnadsfritt att delta och bevaka dagen, där forskare, experter och myndighetsrepresentanter talar.
– Psykisk ohälsa är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivningar i Sverige. Vår statistik visar tydligt att det behövs förebyggande åtgärder som stöttar de anställda att behålla arbetsförmågan och återgå till arbetet vid psykisk ohälsa. Därför är psykisk hälsa i arbetslivet ett viktigt forskningsområde för oss på Afa Försäkring, säger Ulrika Hektor, chef för FoU-avdelningen på Afa Försäkring.
– Det är också av stor vikt att samverka mellan olika samhällsaktörer för att öka och sprida kunskaper inom ämnet och bidra till att sätta förebyggande och främjande frågor på agendan. Därför arrangerar vi den här konferensen tillsammans med Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Forte där vi bjuder in forskare, experter och myndighetsrepresentanter att dela med sig av aktualiteter inom området, säger hon.
Hur kan vi främja psykisk ohälsa i arbetslivet?
Missa inte det här tillfället att bevaka en dag med flera namnkunniga experter inom arbetsmiljö och psykisk hälsa. Ämne för dagen är aktuellt och av stort samhällsintresse, hittills har över 1 000 personer anmält sig för att delta.
Bevaka den digitala konferensen Psykisk hälsa i arbetslivet, som arrangeras av:
Afa Försäkring, Myndigheten för arbetsmiljökunskap och Forte.
Datum och tid: digital temadag 28 november kl. 9.00–15.00
Anmäl dig – kostnadsfritt här.
Exempel på talare och programpunkter
Kristina Sinadinovic, sakkunnig i psykisk hälsa på Regeringskansliet, talar om den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention.
Monica Sjögerud, projektledare på Försäkringskassan, presenterar projektet “Momentum – tillsammans för ett hållbart arbetsliv”.
Arbetsmiljöverket talar om ämnet och Myndigheten för arbetsmiljökunskaps riktlinjer för psykisk hälsa på arbetsplatsen
Mer på dagens agenda
- statistik och könsskillnader,
- strategier och riktlinjer för psykisk hälsa på arbetet,
- ledarskap,
- återgång i arbetet, rehabilitering och arbetsanpassning,
- praktiska tips för att främja psykisk hälsa på arbetsplatsen.
Afa Försäkring försäkrar och förvaltar – och förebygger arbetsskador och ohälsa i arbetslivet
Afa Föräkring bildades 1962 och har sedan dess arbetat för ett tryggare arbetsliv. Vi försäkrar 9 av 10 anställda. Vi förvaltar kapital för att säkra framtida ersättningar. Vi förebygger ohälsa på arbetsplatsen. Afa Försäkring finansierar forskning och insatser för god arbetsmiljö och hälsa. Vi erbjuder också kunskap och stöd som arbetsgivare, skyddsombud eller forskare kan använda för att bidra till ett tryggare och friskare arbetsliv. Läs mer om Afa Försäkrings förebyggande verksamhet.