Behovet av utbildade IT-projektledare växer konstant och bristen på den yrkesgruppen är stor.
En utbildningssamordnare som jobbar på att rätta till den obalansen är TUC Yrkeshögskola.
Oavsett vilken prognos man väljer att tro på råder det ingen tvekan om att den svenska IT-branschen saknar väldigt många utbildade IT-projektledare. Fler kommer det att bli om inget görs. En skola som jobbar med att minska bristen är TUC Yrkeshögskola som är en av landets största aktörer inom yrkeshögskolor och som finns på flera orter. De har många utbildningar inom såväl IT som andra branscher.
Hur ser då deras utbildning av IT-projektledare ut? Den som är bäst skickad att svara på det är Peter Wenström som är utbildningsledare och huvudansvarig för den utbildningen. Vi bokar ett möte med honom för att få veta mer.
Stor chans till ett nytt jobb
Vi ber honom att berätta om upplägget.
”Den här utbildningen riktar sig till alla som vill arbeta som IT-projektledare inom Web-utveckling, Systemutveckling och IT-struktur. För att kunna bli antagen behöver de sökande ha minst två års erfarenhet inom IT”, berättar han.
Varför då?
”För att du till fullo ska kunna tillgodogöra dig utbildningen krävs att du har en tidigare insikt om IT-världen. Det här är ingen grundutbildning i IT. Syftet är att våra studerande ska vara flygfärdiga i rollen som IT-projektledare när de är klara med utbildningen. Det klarar du inte utan ett par års erfarenhet. Det kan möjligen tyckas som höga krav men å andra sidan är det så att nio av tio får jobb efter genomförd utbildning. Det är vi stolta över”, svarar Peter.
Hur många är det då som får denna chans per utbildning?
”Varje utbildningsomgång omfattar 35 platser. Den 19 april 2022 är sista ansökningsdag för nästa utbildningsomgång”, berättar han.
LIA gör skillnad
TUC Yrkeshögskola arbetar med ett nära samarbete med det lokala näringslivet. Därför är praktik ett viktigt inslag i deras utbildningar. Myndigheten för yrkeshögskolan kallar det för Lärande i arbete (LIA). Med den tydliga ambitionen att samtliga studerande ska kunna få en anställning direkt efter studierna är praktik självklart något som ingår i kursplanen.
Vi frågar Peter om hur upplägget är, avseende LIA, i utbildningen av IT-projektledare?
”Vi har avsatt 7 veckor för praktik i den totala kursplanen. Väldigt många av våra studerande får efter studierna arbete hos den arbetsgivare där de gjort sin LIA. Det tycker vi är en styrkefaktor och ett bevis på att vårt nära samarbete med näringslivet verkligen fungerar”, förklarar han och fortsätter.
”Faktum är att det lokala näringslivet är med och formar våra utbildningar genom att de har representanter med i ledningsgrupper för TUC Yrkeshögskolas olika utbildningar”, berättar Peter.
Ledarskap är en viktig och uppskattad del
Att vara projektledare ställer oftast höga krav när det gäller ledarskap. Du förväntas att leda en projektgrupp framåt och få den att fungera tillsammans under ibland pressade omständigheter. Peter berättar att de därför lägger stor tonvikt vid ledarskap i utbildningsplanen. De arbetar bland annat med rollspel och personligt ledarskap.
”Faktum är att den här utbildningen också är bra om ditt egentliga mål är att bli chef”, förklarar Peter.
Vad vill du mer lyfta fram när det gäller utbildningens upplägg?
”I grunden är detta en utbildning på distans. Detta innebär både frihet men också ett stort eget ansvar. För att balansera upp studierna på hemmaplan har vi flera så kallade Närträffar, vilket innebär att vi träffas här i Jönköping för att lära känna varandra på bästa sätt. De träffarna är väldigt uppskattade och en viktig del av helheten. Under utbildningen delas de studerande in i basgrupper och efter examen är det inte ovanligt att de håller kontakten med varandra. Det är faktiskt något som både de studerande och deras blivande arbetsgivare tjänar på”, svarar han och fortsätter.
”Därför har vi planer på att starta upp ett Alumni-nätverk inom TUC Yrkeshögskola för att våra examinerade studerande lättare ska kunna fortsätta att hålla kontakten med varandra”, berättar Peter.
Vi avslutar med att fråga honom om varför han tycker att någon som funderar på att ansöka till deras utbildning för IT-projektledare ska göra det?
”Om du har ett genuint intresse för IT & ledarskap så ger vi dig en möjlighet att förverkliga dina drömmar”, avslutar Peter Wenström.
Läs mer om utbildningen till IT-projektledare här:
IT-projektledare – Yrkeshögskola utbildning – TUC (tucsweden.se)
Av Per Arnebro