Utbildningsbranschen har flera utmaningar att ta sig an.
När det gäller IT-utbildningar är det till exempel svårt att hänga med i den allt snabbare tekniska utvecklingen. TUC Yrkeshögskola har en lösning på det.
TUC Yrkeshögskola, en av landets största yrkeshögskolor, finns på flera orter och har ett stort utbud av utbildningar inom flera branscher. När det gäller IT har de bland annat utbildningar för mjukvarutestare och IT-säkerhetstekniker. Två områden där det händer mycket, eftersom arbetsmarknadens krav och förväntningar på arbetskraften är i ständig förändring.
Ett proaktivt koncept
TUC har tagit fram ett proaktivt och flexibelt utbildningskoncept som skapar attraktiv arbetskraft. Vi har pratat med Sohail Hasware som är utbildningsledare för ovannämnda utbildningar och stationerad i Linköping. Han berättar att de löpande för en dialog med det lokala näringslivet.
”Vi tillsätter en ledningsgrupp för respektive utbildning. Majoriteten av ledamöterna ska representera näringslivet. På så sätt säkerställer vi att utbildningarna har ett relevant innehåll och styr mot företagens anställningsbehov”, berättar han.
Under vårt samtal med Sohail slås vi av hur flexibelt TUC:s utbildningsupplägg är samtidigt som det vilar på en stadig grund. Han berättar att behoven av kompetens hos näringslivet kan variera mellan olika delar av landet.
”Därför kan en utbildning faktiskt se lite olika ut beroende på regionala anpassningar. Det gör att vi verkligen ger våra studerande möjligheten att snabbt få en anställning efter utbildningen”, förklarar Sohail.
En annan framgångsfaktor i TUC:s utbildningskoncept är det nära samarbetet med Myndigheten för yrkeshögskolan (MyH). De godkänner utbildningen med en tillhörande utbildningsplan och MyH gör även uppföljningar efter varje utbildning.
”De kollar hur många av våra studerande som har fått ett jobb 6 månader efter slutförd utbildning. Det tycker vi är bra och det stärker vårt samarbete. Dessutom ger det oss en möjlighet att löpande följa upp att vi håller den höga verkningsgrad som vi vill ha för våra utbildningar. Det skapar även en trygghet för våra studerande att lättare nå sina mål i yrkeslivet”, säger Sohail.
Lärande i arbete
En av pusselbitarna som skapar utbildningarna är Lärande i arbete (LIA). Med den tydliga ambitionen att samtliga studerande ska kunna få en anställning direkt efter studierna är praktik självklart något som ingår i kursplanen. Utbildningen för mjukvarutestare har en praktikperiod och i utbildningen för IT-säkerhetstekniker finns det två LIA-perioder.
”För oss är LIA lika viktigt som övriga delar av utbildningen. Det är under praktiken som studerande får en möjlighet att omsätta sina kunskaper i praktiken. Dessutom kommer de tillbaka till skolbänken med nya insikter och erfarenheter som de har nytta av. En annan sak som inte får glömmas bort är att våra studerande ges en chans att skapa nya egna kontakter i näringslivet. Oavsett om du är ny i arbetslivet eller om du, med hjälp av våra utbildningar, byter inriktning och börjar arbeta med något helt annat än du har gjort förut. För våra studerande som har en utländsk bakgrund finns det ytterligare en aspekt. LIA ger dem en chans att komma in i helt nya sociala sammanhang och bygga relationer som hjälper dem att komma in i det svenska samhället”, förklarar han.
Det kvinnliga perspektivet är viktigt
Sohail berättar att en utmaning som de, och näringslivet, har är att det är för få tjejer i IT-branschen generellt sett. Att såväl arbetsplatser som studiemiljöer mår bra av en blandning mellan kvinnor och män är känt sedan länge. När vi pratar med Sohail om deras önskan om att få fler kvinnor att hitta till utbildningarna lyfter han även fram en annan sida av ämnet.
”Det finns självklart många likheter mellan hur kvinnor och män tänker och tycker. Det finns lika självklart skillnader och det är berikande. Hälften av alla människor som använder IT-relaterade produkter och tjänster är kvinnor. Då är det väldigt rimligt och önskvärt att samtliga tankar och aspekter får plats under utvecklingsfasen. Vi jobbar aktivt för att få med fler kvinnor i våra ledningsgrupper och självklart vill vi gärna ha fler tjejer som söker till våra utbildningar”, säger han.
Lego bygger framgång
I sin roll som ansvarig för utbildningarna för mjukvarutestare respektive IT-säkerhetstekniker såg Sohail att de båda inriktningarna tangerade varandra vilket är ganska naturligt. Eftersom teori och praktik går hand i hand i hans utbildningar började han fundera på om han kunde ta det ett steg till? Lösningen blev Lego!
”Jag ville hitta ett projekt som kunde samla mina studerande kring en gemensam utmaning. Något som skulle öka gemenskapen men även förståelsen för varandras yrkesroller. Jag är övertygad om att det är positivt för deras studier men även viktigt att de har en bra insikt om varandras roller när de har kommit ut i yrkeslivet. Dessutom har vi kul när vi jobbar med Lego-projektet och det kan inte vara fel”, säger han med ett skratt.
Sohail berättar att projektet går ut på att hans studerande på mjukvarusidan tar fram och skapar olika testfall och programmerar testscripts för ”styrsystem”, allt enligt användarkrav för att kunna köra Legobilar. De studerande som läser till IT-säkerhetstekniker får sedan i uppdrag att testa hur säkra Legobilarna är ur ett IT-säkerhetsperspektiv. Går det att hacka bilarna och ta över dem?
”Det här är något som vi precis har börjat med, men jag känner verkligen att det är ett bra komplement till båda mina utbildningar”, säger han.
Sohail avslutar med att berätta att det finns en hög efterfrågan avseende båda yrkesrollerna och det gäller inte bara för IT-branschen. IT-avdelningar på olika företag i en mängd branscher behöver också dessa kompetenser. Därför finns det goda möjligheter att byta inriktning i den bransch som man redan arbetar i eller byta både bransch och yrkesinriktning. Givetvis finns det också många studerande som hittar sitt första yrke via TUC.
Vi kan konstatera att Sohails utbildningar i Linköping är i ständig utveckling för att ge sina studerande och det lokala näringslivet bästa möjliga förutsättningar att hitta varandra. Ett exempel på lyckat samarbete. Det gäller nog också resten av utbildningarna som TUC erbjuder.
Läs mer utbildningen till mjukvarutestare här:
https://www.tucsweden.se/utbildning/yh-utbildningar/mjukvarutestare/
Läs mer om utbildningen till IT-säkerhetstekniker här:
https://www.tucsweden.se/utbildning/yh-utbildningar/it-sakerhetstekniker-linkoping/
TUC Yrkeshögskola
Av Per Arnebro