Kunskapssamarbete Sigma Software Group
Femmegineering-projektet syftar till att inspirera och motivera flickor att överväga karriärer inom teknik.
Sigma Software bad sina kvinnliga specialister att dela med sig av sina erfarenheter av att arbeta i IT-branschen.
Det här är berättelsen om Kateryna Mischenko, Senior HTML/CSS Developer på Sigma Software Group.
Att Kateryna Mischenko tog examen från fakulteten för tillämpad matematik vid V. N. Karazin National University i Kharkiv var egentligen självklart.
Redan i grundskolan hade hennes intresse för de exakta vetenskaperna väckts av lärarna. Och i gymnasiet deltog hon i en universitetskurs för skolelever.
“Jag fördjupade mig seriöst i matematik och ville koppla mitt liv till STEM-områdena”, säger hon.
Att studera tillämpad matematik vid Karazin University var inte lätt. Det fanns lika många flickor som pojkar bland studenterna i årskursen, och alla lyckades inte ta examen. Många hoppade av eller bytte till andra specialiteter.
“Jag vill påpeka att tjejerna visade prov på större tålighet än killarna – de pluggade, gjorde om proven och bevisade att de kunde och var redo att lära sig och bli skickliga inom denna komplicerade specialitet.”, säger hon.
Det gällde inte minst henne själv.
“Åren på universitetet stålsatte mig, jag lärde mig envishet och att gå hela vägen. Att inte ge upp mina mål, utan att försöka igen och igen om något inte fungerar.”
Det fanns en viss partiskhet från vissa lärare vid universitetet när det gällde kvinnor. Det fanns till och med ett ordspråk som sa att ”en kvinnlig matematiker är varken en kvinna eller matematiker.”
“Men i allmänhet mötte jag inte några allvarliga fördomar eller diskriminering: alla bedömdes på samma sätt och kraven på alla var lika. Inga ursäkter, men ändå, ingen satte en käpp i hjulet med flit.”
Kom till IT av en slump
Till IT kom Kateryna närmast av en slump. För drygt tio år sedan bjöd en av hennes vänner, som arbetade som projektledare på ett IT-företag, in henne att prova på branschen. På den tiden hade branschen precis börjat bli populär, företagen växte aktivt och anställde många människor som var redo att lära sig.
“Till en början gillade jag inte idén. Jag var inne på mitt andra studieår och tyckte att jag behövde vara bara en student ett tag för att kunna fokusera på min utbildning. Men när jag närmade mig examen insåg jag att detta område låg så nära det jag ville göra i livet som det var möjligt.”
Under studietiden hade hon prövat på lite olika roller: som matematikhandledare, ledare på ett sommarläger och som barista på ett kafé. Enligt examensbeviset är hon lärare i matematik och datavetenskap, men hon ville aldrig bli lärare i skolan.
Så valet var avgjort. Det blev IT.
“I början var jag tvungen att arbeta hårt och studera mycket, men det var i den här branschen jag såg min professionella utveckling. Från början var det inte lätt, det fanns inte så många kurser och IT-skolor ännu, allt måste hittas och tas upp på egen hand. Och naturligtvis fanns det vänner, kollegor – som hjälpte till.”, berättar hon.
Katerynas första IT- jobb var på ett litet företag där HTML/CSS-utveckling var en av de tjänster som erbjöds kunderna. Under cirka sex månader tillbringade hon all sin tid på kontoret.
“Företaget hade höga krav och strikta deadlines, och eftersom jag inte hade tillräckligt med erfarenhet fick jag ofta stanna kvar efter jobbet – för att avsluta det jag inte klarade av, för att göra om det som inte fungerade.”, berättar hon.
2015 började Kateryna på Sigma Software Group och fick här en tjänst som HTML/CSS-utvecklare.
“Och nu är jag HTML/CSS Competence Lead på vår designavdelning. Jag utvecklar nya inriktningar och tjänster, undervisar mina kollegor, delar med mig av kunskap, deltar i konferenser och interna evenemang. Och så deltar jag förstås i projekt som utvecklare.”
Kateryna ser att allt fler tjejer söker sig till IT-karriärer.
“Det är fantastiskt att flickor inte är rädda för så utmanande tekniska specialiteter, även om det fortfarande finns fler män inom de exakta vetenskaperna. Det är svårt att säga varför. Kanske tror inte tjejerna på sig själva, eller så känner de inte att de får stöd. Kanske tror de fortfarande på stereotyperna att en kvinna inte kan göra en bra karriär inom ett tekniskt yrke?”
“Jag skulle rekommendera tjejer som står inför yrkesval att lita fullt på sig själva och vara redo att övervinna vissa svårigheter. Ge inte upp, leta efter människor som förstår och stöttar dig. Att göra det du älskar, är inte det ett resultat värt att kämpa för? “
—
Sigma Software Group står för jämställdhet och en jämn könsfördelning, och vi är stolta över att 35% av vårt team består av kvinnor (jämfört med cirka 30% globalt) och att 50% av vår ledningsgrupp är kvinnor.
Vi fortsätter att arbeta med att attrahera fler kvinnor till IT-branschen. År 2022 beslutade vi att förstärka Danirs Femmegineering-projekt och skala upp det till nya europeiska teknikmarknader. År 2023 fick vi utmärkelsen Partnership for Sustainability Award från FN Global Compact Ukraina för Femmegineering-projektet.
Artikeln är ett kunskapsamarbete mellan Sigma Software Group och IT Media Group. Sponsrade inlägg och kunskapsamarbeten är en del av IT Media Groups annonserbjudande. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@itmediagroup.se