Kunskapsamarbete Sigma Software Group
Hur vågar du förändra ditt liv så att du inte ångrar dig? Idag delar vi med oss av en berättelse om förändringar och karriärutveckling.
Liliya Nagiba, en testingenjör från Sigma Software Group började med IT efter åtta år på tullen och växte från praktikant till testledare. Här berättar hon med egna ord om sin resa och sina drivkrafter.
”Ge inte upp efter den första misslyckade intervjun. Ge inte upp ens efter den tionde.”, är hennes tips.
Lilia Nagiba från Kharkiv i Ukraina tvingades flytta till Lutsk på grund av kriget. Efter åtta års arbete vid tullen kom hon till en praktikplats som testare på Sigma Software Group. Snart utvecklades rollen och idag är hon Principal Test Engineer.
Liliya som är utbildad datasystemingenjör, men studerade vid tullakademin i Dnipro och arbetade sedan på tullkontoret. Här beskriver hon med egna ord sin personliga och yrkesmässiga utveckling, vikten av utbildning och hur nybörjare ska tänka.
Jag bestämde mig för att prova något nytt!
Efter examen började jag arbeta som inspektör på tullkontoret. Även där försökte jag underlätta arbetet på min avdelning och skrev små program för att automatisera arbetet med databaser.
Jag nådde nivån som avdelningschef, och sedan såg det ut som ett tak för mig. Då kom jag ihåg min utbildning och började undersöka IT-marknaden, tillgängliga möjligheter och alternativ.
Jag bestämde mig för att ansöka om en praktikplats inom testning och blev antagen.
Jag stod ut från de andra praktikanterna. Jag visste hur man arbetade, jag visste vad disciplin var. Tre månader senare blev jag testingenjör i ett projekt som arbetade med elektronisk dokumenthantering. All min erfarenhet av databaser visade sig vara mycket användbar.
Vem är en Principal Test Engineer?
De senaste fem åren har mina huvudsakliga ansvarsområden varit att sätta upp och organisera testprocesser för mjukvara i projekt för flera kunder. Det är en kontinuerlig process eftersom det alltid finns möjligheter att optimera och
förbättra dem, vilket i sin tur bidrar till effektiviteten och prestandan i alla mjukvarutestprocesser.
Interaktion och kommunikation med kunden är obligatoriska delar av arbetsprocessen och är också mitt ansvar. Att bygga upp en förtroendefull och transparent relation med en kund är trots allt en nödvändig grund och ett stöd för att genomföra specifika förändringar och optimeringar.
Då och då deltar jag i utarbetandet av affärsförslag för nya projekt.
Vikten av mentorskap och samarbete
Sigma Software Group har hjälpt mig att utvecklas på alla tänkbara sätt från allra första början till idag. Detta inkluderar mentorprogram och olika kurser. Jag hade turen att ha en mentor när jag började på företaget. Hennes kunskap, min uthållighet och vilja att utvecklas skapade en synergi.
Vi ska naturligtvis komma ihåg att kunskap inte är en apelsin, utan att den kan delas utan problem. Det är detta jag menar med olika typer av mentorskap för kollegor. Den teknik jag arbetar med förändras ständigt. Till exempel började jag studera automatisering med Katalon-ramverket (Groovy-språket), men jag visste att mina kollegor arbetade med Playwright och Typescript. Efter den första undersökningen blev det tydligt att det också var meningsfullt för mina projekt. Nu arbetar vi med dem också. Något nytt kan dyka upp i morgon.
Dessutom hör vi om AI från alla håll och kanter nuförtiden. Jag funderar på olika AI-baserade hjälpmedel, och de kan snart bli en del av vår rutin.
Planering är den viktigaste färdigheten
Jag arbetade som testingenjör i ungefär tre år och tog organiskt på mig rollen som testledare. Min tidigare erfarenhet av att leda en avdelning visade sig. Samtidigt började jag lära mig automatisering eftersom jag ville ha ny kunskap och det var tydligt att det var nödvändigt. I allmänhet funderar jag vartannat eller vart tredje år över mina planer och var jag ska utvecklas vidare.
Jag har en planeringshorisont på 10 år, som är uppdelad i mindre block. För en tid sedan började jag intressera mig för finansiell planering, och det finns många praktiska tips om hur man väljer och sätter upp mål, bryter ner dem och rör sig mot att uppnå dem. Det har blivit en del av mitt liv.
Än idag har jag alltid med mig min planeringsbok. I den kan du se planer för dag till dag, på kort sikt och på lång sikt.
Vikten av dagliga rutiner
Efter flytten var det en utmaning att få ordning på våra dagliga rutiner och vårt liv. Tillsammans med min 12-årige son och min man fick vi bo hos släktingar och vänner under en tid. När vi hyrde vår lägenhet stod det klart att det skulle bli för en lång tid, och det var mycket sorgligt att acceptera att vi inte skulle återvända hem snart.
Förutom arbete och familj ägnar jag nu min fritid åt hobbies, jag gör pärlsmycken i ukrainsk stil, sport, böcker och utveckling.
Jag har en nästan konstant rutin: Jag vaknar klockan sex och klockan sex till nio är min tid för mig själv. Kvällarna brukar jag avsätta för professionell träning, t.ex. automation. Den här rytmen hjälper mig att hålla mig i form.
Jag vaknar och har en plan som jag har gjort upp kvällen innan. Jag läser inte nyheterna på morgonen, för att hålla min känslomässiga hälsa uppe och för att få en effektiv dag, eftersom jag är mest produktiv på morgonen.
Utmaningar och optimering som drivkraft
Jag älskar utmaningar; de motiverar mig och driver mig till handling. Och inte bara utmaningar, utan riktigt viktiga uppgifter som gör en person lite bättre än i går och gör kunderna och teamet gladare.
I stället för att be kunden om fler dagar för att stabilisera projektet kan jag till exempel säga till teamet: ”Låt oss hitta en lösning för att minska den här perioden. Vi hittade förresten en sådan lösning och genomförde den med framgång.
Ibland verkar det som om vi redan har optimerat allt, så att vi kan vila… Men nej, det är viktigt att aldrig sluta. Och jag vet hur man gör det. Jag optimerar alltid mitt arbete och hjälper teamet. Jag har också föreläst om hur man identifierar tids- och resursslöseri i ett projekt och undviker det.
Råd till framtida testingenjörer – ett försök till skiljer en framgångsrik person från en misslyckad
Jag råder dig att vara beredd på att det kommer att råda hög professionell konkurrens på marknaden. Var ihärdig. Ge inte upp efter den första misslyckade intervjun. Och ge inte upp ens efter den tionde.
Det sägs att ytterligare ett försök skiljer en framgångsrik person från en misslyckad. Glöm inte att fortsätta investera i din kunskap. Det kommer att ge stor utdelning, även om du inte ska förvänta dig det omedelbart.
—
Sigma Software Group står för jämställdhet och en jämn könsfördelning, och vi är stolta över att 35% av vårt team består av kvinnor (jämfört med cirka 30% globalt) och att 50% av vår ledningsgrupp är kvinnor.
Vi fortsätter att arbeta med att attrahera fler kvinnor till IT-branschen. År 2022 beslutade vi att förstärka Danirs Femmegineering-projekt och skala upp det till nya europeiska teknikmarknader. År 2023 fick vi utmärkelsen Partnership for Sustainability Award från FN Global Compact Ukraina för Femmegineering-projektet.
Artikeln är ett kunskapsamarbete mellan Sigma Software Group och IT Media Group. Sponsrade inlägg och kunskapsamarbeten är en del av IT Media Groups annonserbjudande. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@itmediagroup.se