Kunskapssamarbete Sigma Software Group
För att stödja Femmegineering-projektet, som syftar till att inspirera och motivera flickor att överväga en karriär inom teknik, bad Sigma Software sina kvinnliga specialister att dela med sig av sina erfarenheter av att arbeta inom IT-branschen.
Det här är en berättelse av Olexandra Dudka, systemarkitekt på Sigma Software Group.
I Olexandra Dudkas familj fanns många manliga ingenjörer. Hennes farfar, pappa och farbror hade alla tekniska utbildningar. Själv gillade hon också STEM-ämnen. Och när det var dags att välja yrkesbana var det ingen som ifrågasatte hennes val.
– Det fanns inga fördomar bland mina släktingar om att en flicka inte skulle kunna hantera en teknisk specialitet, säger hon.
I grundskolan gick hon i en skola som var starkt inriktad på franska, men språkinriktningen kändes inte riktigt rätt och hon längtade efter teknik- och naturämnena. Efter att ha rådgjort med sig familj tog hon tag i saken.
– Mina föräldrar hjälpte mig att förstå vad jag verkligen var intresserad av och jag bestämde mig för att jag själv måste fylla denna lucka.
I närheten av föräldrarnas hus låg ett stort tekniskt universitet – Kharkiv National University of Radio Electronics som också tillhandahöll en mängd kurser för ungdomar. Från och med sjunde klass började hon delta i lektioner där.
– Först gick jag kursen “Ung programmerare” och sedan “Datordesign” och närmare skolavslutningen gick jag en tvåårig förberedande klass där jag intensivt studerade matematik och fysik, berättar hon.
– En universitetslärare lade märke till mig och rekommenderade mig att gå med i en grupp som hette “Scientific Society”, där jag inte bara förberedde mig för universitetet utan också skulle genomföra min första vetenskapliga forskning och försvara den.
Kort sagt, när det var dags för Olexandra att börja på universitetet var det inga som helst problem att klara tentorna, varken under eller efter studierna.
Hon hade valt specialiseringen “Programvaruteknik för automationssystem”från och med sitt tredje studieår. Efter det tog hon en magisterexamen och sedan en doktorsexamen i informationssäkerhet och slutligen ett diplom i organisationsledning.
– Jag har arbetat med mjukvaruutveckling i över 15 år. Min nuvarande teknik är JavaScript, även om jag genom åren har provat olika inriktningar. Under de senaste sju åren har jag haft rollen som Tech Lead och nu är jag Software Architect.
För fyra år sedan började Olexandra dessutom undervisa på sitt gamla universitet, dock med andra specialiseringar.
Hon började med inbyggd utveckling och nu undervisar hon i två ämnen: Moln och neurala nätverk. Dessutom är en kurs i artificiell intelligens tillsammans med universitetet i Hannover på gång.
– För mig är undervisning inte bara kommunikation med unga människor och överföring av kunskap till dem, utan också möjligheten att stanna kvar i den vetenskapliga miljön för att försvara en doktorsavhandling i framtiden, säger hon.
Fortfarande få tjejer som väljer teknik
Sedan Olexandra tog sin examen har antalet flickor som studerar teknik inte ökat så mycket. 2002, när hon började studera, var det bara två tjejer bland 25 personer i gruppen. Idag är det ungefär samma obetydliga andel.
– Även om dagens tjejer är mer självsäkra och känner till sina rättigheter som studenter bättre, lever tydligen fördomen om att STEM inte är för kvinnor fortfarande kvar. Kanske finns det bland tjejerna en uppfattning om att den tekniska specialiteten är otroligt svår och att det inte ens är värt att försöka.
Dessa interna blockeringar är värda att bekämpa, anser hon.
– Själv kände jag inte av några fördomar på universitetet under min studietid – varken från klasskamrater eller lärare. Kraven och attityden var lika. Det är också så jag behandlar mina studenter idag, oavsett kön. Kunskap, effektivitet, talang – det är det som räknas.
Detsamma gäller för arbetsmiljön, friska företag uppmärksammar professionalism, inte kön, konstaterar hon.
– Men jag kan inte förneka att det ibland känns som att man som tjej måste jobba hårdare för att få samma attityd som manliga medarbetare. Mer än en gång har jag hört från ganska toleranta människor: “Innan jag träffade dig trodde jag inte att en kvinna kunde vara utvecklare.”
Idag arbetar hon på Sigma Software som systemarkitekt med ett projekt där situationen är helt annorlunda.
– På vissa möten är upp till 80 procent av utvecklarna tjejer. Naturligtvis är detta fortfarande ett undantag, men antalet flickor i tekniska yrken ökar gradvis.
Vilka är dina bästa tips till andra tjejer som vill jobba med teknik?
– Om vi vill att processen ska gå snabbare måste kvinnor övervinna sin rädsla för att misslyckas och tron att de inte är lika bra som män och att STEM är för svårt.
– När man väljer ett framtida yrke är det viktigt att fråga sig själv: Var ser du dig själv om tio år i ett yrkesmässigt perspektiv? Vad tycker du är roligt? Vad är du intresserad av? Vilket arbete skulle få dig att gå upp på morgonen?
– Om du är intresserad av att skriva program eller lösa ekvationer, då ska du satsa på det. Alla har vissa svårigheter på vägen, till exempel yttre påverkan eller den allmänna opinionen. Men detta är tillfälliga faktorer som så småningom kommer att passera.
– Det som kommer att finnas kvar är ditt yrke, och det är därför det är så viktigt att du trivs med det. Jag tror att det är omöjligt att förverkliga sig själv och nå framgång i ett oälskat yrke.
—
Sigma Software Group står för jämställdhet och en jämn könsfördelning, och vi är stolta över att 35% av vårt team består av kvinnor (jämfört med cirka 30% globalt) och att 50% av vår ledningsgrupp är kvinnor.
Vi fortsätter att arbeta med att attrahera fler kvinnor till IT-branschen. År 2022 beslutade vi att förstärka Danirs Femmegineering-projekt och skala upp det till nya europeiska teknikmarknader. År 2023 fick vi utmärkelsen Partnership for Sustainability Award från FN Global Compact Ukraina för Femmegineering-projektet.
Artikeln är ett kunskapsamarbete mellan Sigma Software Group och IT Media Group. Sponsrade inlägg och kunskapsamarbeten är en del av IT Media Groups annonserbjudande. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@itmediagroup.se