Digitaliseringen har förändrat hur arbetsmarknaden ser ut i dag.
Utvecklingen av ny teknik har lett till att företag tvingats ställa om och anpassa sig till den digitala transformationen.
Detta har i sin tur skapat ett stort gap mellan vad företagen efterfrågar och avsaknaden av kompetens.
I dag räcker det inte längre med en högskoleutbildning för att anses vara kvalificerad för ett arbete. Numera behöver du som anställd ständigt utveckla dina kunskaper så du kan möta de behov som efterfrågas av arbetsgivaren. Att komma igång med kompetensutveckling kan kännas svårt. Vi på Eduhouse ger dig 3 tips på hur kompetensutveckling kan bli en del av din vardag.
Planering
Har du inte tid för kompetensutveckling? Då har du troligtvis inte planerat in det i din kalender. För faktum är att tid aldrig kommer att ges till dig, utan det är något du skapar. Ibland kan det räcka med att du avsätter endast 30 minuter i veckan där du fokuserar på att utveckla dina kunskaper. Lyssna på en lärorik podcast under lunchen eller gå en microlearning-kurs under rasten. Lärandet blir en naturlig del i din vardag när du väljer att avsätta tid för det.
Karriärutveckling
Somliga säger att du behöver lägga ner 10 000 timmar för att bli framgångsrik i en aktivitet. För kompetensutveckling behöver du som tur är inte spendera lika många timmar. Det viktigaste är att du inte nöjer dig med de kunskaper och färdigheter du redan har. Sträva istället efter att hela tiden bli bättre och var nyfiken. Vilka certifikat eller kurser kan du gå för att utvecklas i ditt arbete? Har du rätt kompetens förblir du konkurrenskraftig då företaget är i behov av just dina kunskaper.
Win-win för dig och företaget
Konkurrensen existerar inte bara bland arbetssökande och medarbetare, utan även bland företagen. Många företag tvingas varsla sina anställda samtidigt som de söker efter personer med rätt kompetens.
Genom att du fokuserar på kompetensutveckling gynnar inte det bara dig själv utan även företaget du arbetar på. Skulle du arbeta på ett företag som inte tydligt kommunicerar att det finns möjlighet till utveckling genom olika utbildningar så kan du själv försöka föreslå detta.
Enligt vissa kollektivavtal finns det även vissa regler som talar om att ett visst antal timmar ska gå till kompetensutveckling. Fråga din arbetsgivare eller facket vad som gäller i ditt avtal.
Förhoppningsvis har vi gett dig några anledningar till varför du bör fokusera mer på kompetensutveckling. Det kommer att stärka din position på arbetsmarknaden samt bidra till företagets framgång. Men för att lyckas krävs det att du avsätter tid för det i din kalender. Endast då kan lärandet bli en naturlig del i din vardag.
Börja resan mot ett livslångt lärande!
Läs hela blogginlägget på Eduhouse hemsida!