Många nya arbetstillfällen i Norrland – men stor brist på arbetskraft.
Nu på torsdag går Framtidsmässan 2021 av stapeln, Sveriges största digitala rekryteringsmässa för offentlig sektor.
Gällivare kommun är med som medarrangör och tillsammans med Piteå, Kalix, Luleå, Boden, Jokkmokk, Älvsbyn och Gävle kommun, samt LKAB hoppas man kunna locka fler unga till Norrland.
Stora företagssatsningar som Northvolts batterifabrik, koldioxidfri stålproduktion genom satsningen Hybrit, H2 green steel i Boden och SCA:s banbrytande klimatinvesteringar, samt LKAB:s omvandling till fossilfri brytning i Kiruna, driver på rekryteringsbehoven. Rapporter pekar på att 51 000 anställningar kommer att behöva göras till 2030.
För norrländska kommuner och företag är det därför viktigt att hitta rätt kompetens och få fler unga från hela Sverige att få upp ögonen för en karriär i Norrland. På Framtidsmässan hoppas flera norrländska kommuner få möjlighet att träffa nya talanger på Sveriges största karriärevent för offentlig sektor som 2021 arrangeras för åttonde året i rad. Då mässan i år arrangeras digitalt i Lanseras virtuella plattform, öppnas möjligheten upp att träffa kandidater från hela Sverige.
Studenterbjudanden direkt på mässan – Vinn ett jobb!
På Framtidsmässan kan studenterna söka jobb, praktikplatser, examensarbete och ta del av andra studenterbjudanden direkt i montern. Gällivare kommun erbjuder precis som många andra norrländska kommuner examensarbete och praktikplatser inom en rad olika yrken. Piteå kommun hoppas locka studerande genom en tävling där den studerande ska komma på en idé för att bidra till utvecklingen av Piteå. Vinsten är ett jobb, där man får chans att förverkliga sin idé.
– Vi hade samma tävling vid förra Framtidsmässan och vi är jättenöjda med vad det resulterade i. Tre studenter vann ett jobb och de genomförde sina projekt inom samhällsbyggnadsområdet och inom hälsa. Eftersom det blev så bra är hela kommunledningen eniga om att vi vill göra det igen. För oss är det ett sätt att få in ögon utifrån, berättar Maria Renström, Personalstrateg på Kommunledningsförvaltningen i Piteå.
LKAB
På plats finns även norrländska LKAB som söker personer till många olika yrkesroller – allt från elektriker, ekonomer och maskinförare till it-tekniker, bergarbetare och forskningsingenjörer. Studenter kan även göra sitt examensarbete eller praktisera hos LKAB.
– Vi står inför en stor och spännande omställning där vi kommer behöva bred kompetens under flera år framöver. På LKAB erbjuder vi möjligheter att få ett försprång in i karriären genom våra trainee-program, möjligheter att skriva exjobb och praktisera. Vi hoppas på att få möta våra framtida medarbetare på torsdag!, säger Lina Nilsson, HR-koordinator på LKAB.
Offentlig sektor behöver rekrytera en halv miljon
Bland de totalt 26 utställare finns även stora nationella organisationer som Polisen, Försäkringskassan, Skatteverket, SOS Alarm, Teach for Sweden, samt andra kommuner och fackförbund.
– Vi hoppas kunna inspirera fler att göra karriär inom offentlig sektor. Därför hoppas vi på att få träffa många nyfikna studenter och nyexade på torsdag. Tillsammans tar vi oss an den stora utmaning offentlig sektor står inför – att rekrytera en halv miljon personer till 2030, säger Lina Högemark, Verksamhetschef på Framtidsverket, som står bakom Framtidsmässan.