EY var en av de första hyresgästerna att ta plats i Prisma och närheten till de centrala delarna är en viktig pusselbit för både medarbetare och kunder som besöker företaget.
Sedan januari 2021 har revisionsföretaget EY och dess ca 45 medarbetare på Helsingborgskontoret sin hemvist i Prismahuset i Oceanhamnen, Helsingborgs nyaste stadsdel.
Den främsta anledningen till flytten var EYs nya arbetsmodell som man eftersträvar för samtliga kontor.
– I våra tidigare lokaler hade alla eget kontor men i den nya modellen behöver man nya ytor och då var Oceanhamnen ett attraktivt område eftersom det var här man byggde nytt och modernt, berättar Karoline Tedevall som är kontorschef för EY i Nordvästra Skåne.
Förutom kontoret i Helsingborg har EY i Nordvästra Skåne ett kontor i Ängelholm med ca 35 medarbetare. Respektive medarbetare måsta ha en definierad kontorstillhörighet men det finns stor flexibilitet över vilket kontor medarbetaren arbetar på för dagen.
Prisma i Helsingborg är EYs Sverigekontor med bäst utsikt
EY var väl medvetna om att Oceanhamnen inte var färdigbyggd när flyttlasset gick men bl a förseningen av Varvsbron som förbinder Oceanhamnen med Helsingborg C har ställt till det lite för både personal och kunder. Med bron väl på plats har det blivit ett riktigt lyft och nu tar det bara 2 minuter att ta sig till kollektivtrafiken på Helsingborg C och till de centrala delarna i stan med tillgång till all service det innebär.
– När man sitter inne i kontorsdelen ser man havet, färjor och båtar, det händer alltid något utanför. Det är ett speciellt ljus i lokalen. Det är en fantastisk vy och många bara står och tittar en stund när de besöker oss. Kollegorna från våra andra kontor säger att Helsingborgskontoret måste vara det finaste kontoret vi har i Sverige, vilken vy de har! berättar Karoline Tedevall.
Höga krav på hållbarhet inga problem i modernt hus
EY har högt ställda ambitioner när det gäller hållbarhet och att kunna möta hållbarhetsmålen var en viktig avstämningspunkt vid valet av den nya lokalen. Karoline berättar att företaget ska vara klimatneutralt 2025 och att man bland annat har identifierat energikonsumtion och avfallshantering som två aspekter av verksamheten med störst inverkan på miljön. Det passar med andra ord perfekt att sitta i ett nytt modernt hus, certifierat enligt Miljöbyggnad Guld som är den högsta certifieringsnivån och där det tydligt märks hur väl genomtänkt allt är. Det var också en av anledningarna till att valet föll på Prisma.
– Vi jobbar mot hållbarhetsmålen allihop i det dagliga arbetet och det känns bra att huset hjälper oss att göra det. Det blir trovärdigt när vi säger till våra kunder att vi lever som vi säger att vi ska göra, säger Karoline.
Karoline syftar på det unika avloppsystemet som hela Oceanhamnen använder – tre rör ut, där matavfallskvarnar och vakuumtoaletter i fastigheterna möjliggör att samla in och använda avfallet, som råvara, för att producera biogas och växtnäring på ett säkert sätt.
Från egna kontorsrum till öppna landskap
I och med att kontraktet tecknades tidigt har Karoline och en mindre projektgrupp varit med och styrt helt hur de ville utforma sin yta och disponera den för kontors- respektive konferensdelen. Att gå från egna rum till öppet landskap är en stor förändring men Karoline lyfter möjligheten att kunna sitta närmare de man jobbar med och lättare få ihop teamkänslan som några av fördelarna med de öppna ytorna. I och med att kontoret svänger runt huskroppen blir det en naturlig avdelare.
– Att restaurangen nu är på plats i bottenplan på Prisma och framöver förhoppningsvis även andra faciliteter är något vi ser som en stor fördel. Att enkelt kunna bjuda kunder på lunch eller beställa upp mat är en fin service. Liksom att kunna erbjuda medarbetarna ett mycket modernare hus och med de servicemöjligheter som finns här.
I bottenplan finns bland annat skåp för matleveranser så att hyresgästerna kan beställa online och ta sin matkasse med hem direkt efter jobbet.
Hybrid working modell låter medarbetarna välja arbetsplats
EY har introducerat en hybrid working modell som innebär att medarbetarna kan välja om de ska sitta på ett EY-kontor, ute hos kund eller hemma och arbeta. Den här typen av modernt kontor och arbetsplats som de har i Prisma, är anpassat för den flexibiliteten och ger medarbetarna i Nordvästra Skåne en möjlighet att välja utan att känna att man lånar någons fasta kontor eller plats.
Man bokar enkelt en plats på kontoret den eller de dagar man vill sitta där. Bokningssystemet uppstod under pandemin då man hade ett begränsat antal kontorsplatser öppna. Men systemet har fallit väl ut och Karoline har valt att behålla det även om man öppnat upp alla arbetsplatserna igen.
En annan fördel är det samarbete och gemensamma frukostar som EY har med några av de andra hyresgästerna. EY samarbetar bl a med Hetch och träffar deras startups. Det är viktigt att känna tillhörighet och Karoline ser fram emot mer av den varan framöver. Möjligheten att kunna låna fler och större konferensrum var också något som var viktigt för valet av kontor och den möjligheten finns genom Hetch.
Utomhusgymmet på takterrassen tycker Karoline är väldigt fint och några av kollegorna träffas och använder det regelbundet. Takterrassen har utnyttjats till möten utomhus när vädret varit fint under sommaren och utsikten över Öresund och Danmark är magisk.
– Att kunna gå upp och sätta sig på takterrassen är fantastiskt, det är som bästa krogens uteservering så där har man lyckats, vi är jättenöjda, avslutar Karoline Tedevall.