Det utökade samarbetet ger Ung Företagsamhet 3 miljoner till att utbilda i entreprenörskap, både i grundskolan och gymnasiet, samt stötta unga i sitt företagande.
Dessutom bidrar Sparbanken Nord med företagstjänster till samtliga UF-företag, kostnadsfritt.
”Ett viktigt stöd i vårt arbete”, säger Carolina Heimdahl, regionchef Ung Företagsamhet.
Ung Företagsamhet och Sparbanken Nord har haft ett framgångsrikt samarbete under många år. Fler och fler elever går ut skolan med erfarenhet av entreprenörskap. Samarbetet har även möjliggjort viktiga möten mellan unga och det lokala näringslivet, vilket gett effekt för regionens utveckling.
— Att ta tillvara kraften, viljan och idéerna hos våra unga medborgare ser vi på Sparbanken Nord är helt avgörande för att lyckas med den samhällsutveckling som ligger framför oss. Inte minst när det gäller kompetensförsörjningen i länet, säger Anneli Sjömark, vd Sparbanken Nord.
— Vi fortsätter vår satsning på unga och utökar därför vårt samarbete med Ung Företagsamhet. Vi ser tydligt effekten av deras arbete, inte minst inom näringslivet. Satsningen på grundskolan är också en viktig del i arbetet att tidigt väcka entreprenöriella förmågor, säger Erika Mattsson, chef Hållbarhet och Samhälle, Sparbanken Nord.
Intresset för entreprenörskap och företagande ökar bland Norrbottens unga. Under läsåret 2022/2023 kom så många som 953 elever i kontakt med företagande. 360 UF-företag startades, drevs och avslutades runt om i Norrbotten. Under kommande läsår ska utbildning av och stöd till lärare prioriteras med målet att nå ut till fler elever.
— Den här satsningen ger oss än större förutsättningar att fortsätta arbetet att bredda UF-företagandet till fler gymnasieprogram genom att utbilda fler lärare. Vi får nu även möjlighet att utöka våra insatser med utbildningen i grundskolan, säger Carolina Heimdahl, regionchef för Ung Företagsamhet i Norrbotten.
Entreprenörskap i skolan ger ökad jämställdhet
Sammantagen forskning om entreprenörskap i skolan visar att elever som drivit UF-företag får ökat självförtroende och blir bättre på att ta ansvar och samarbeta. Chansen är större att de startar företag och risken för arbetslöshet är lägre. När det gäller kvinnor är effekten av utbildningen i entreprenörskap än tydligare. Nationell statistik från Ung företagsamhet visar att 47 procent av eleverna som driver UF-företag är kvinnor.
Det är en betydligt starkare representation än i det svenska näringslivet där enbart 30 procent av företagen drivs av kvinnor (källa: SCB).
Sparbanken Nord och Ung företagsamhet ser samarbetet som en fortsatt och utökad satsning på regionens näringsliv. För det är i skolan allt börjar.
— Vi arbetar för att ge alla barn och ungdomar i länet möjligheten att få möta entreprenörskap i skolan. Kompetenser som problemlösning, ansvarstagande och samarbetsförmåga behöver alla unga få med sig från skolan. Och Norrbotten behöver invånare som är rustade för att vara med och utveckla vår region, avslutar Carolina Heimdahl.