Det råder en akut brist på IT-kompetens i Sverige, många företag har stora problem med att hitta personer med rätt erfarenhet och kompetens.
Det kommer att saknas det uppemot 70 000 personer 2024 enligt TechSverige.
En del av lösningen är att fortbilda befintliga medarbetare. Inom en snabbrörlig IT-bransch bör varje organisation se till att löpande kompetensutveckla sin personal.
Men problemet är ofta mer akut. Bolagen behöver kompetensen redan idag. En möjlighet, som få företag utnyttjar, är att överbrygga detta kompetensgap med så kallad nearshore. Nearshore innebär att företaget nyttjar resurser från länder som ligger nära geografiskt i förhållande till företagets huvudsäte. Tjänster som levereras från exempelvis Polen, Ukraina eller Rumänien.

Martin Hultqvist, VD för Rebtech
Efter det att järnridån föll 1989, och det kalla kriget tog slut, har det skett en explosionsartad utveckling i de forna öststaterna avseende utbildning och tillgång till IT-kompetens. Utbildningsnivån inom IT är i många länder mer utvecklad än i Sverige. Polen är ett bra exempel med cirka 400 000 IT-specialister.
Jämfört med den svenska marknaden är tillgången till kompetens i dessa länder betydligt större. Det gäller i de flesta områden inom IT- och systemutveckling. Med nearshore förbättras möjligheten att snabbt kunna skala upp ett större utvecklingsteam avsevärt.
Dessutom är möjligheten att hitta enstaka resurser med sällsynta kombinationer av kompetens betydligt mer gynnsam. Timpriserna är dessutom betydligt lägre jämfört med svenska konsulter, ofta uppåt 50% lägre.
Min uppmaning till svenska företag som behöver mer IT-kompetens är därför att utforska möjligheterna inom nearshore och ta del av den kunskap som finns i östeuropa. I tider av distansarbete, där en allt större del av kommunikationen sker på engelska, spelar det ingen roll om individerna sitter på Södermalm, i Warsawa eller i Bukarest.
Martin Hultqvist, VD för Rebtech