I spåren av pandemin har digitaliseringen under de senaste åren gått snabbare, och blivit viktigare, än någonsin tidigare.
Hur den omvälvningen förändrat behovet av expertis i IT-branschen kartläggs i en ny rapport från AppDynamics.
Under de senaste fyra åren har AppDynamics, som är ett helägt dotterbolag till Cisco, regelbundet kartlagt utvecklingen av IT-branschen genom djoch presenterat insikterna i den årliga rapporten ”Agents of transformation”. 2022 års utgåva av rapporten presenterades i mitten av juli, och resultaten präglas av den dramatiska tiden i omvärlden.
”När vi började 2018 kunde självklart ingen ana vad som väntade runt hörnet – en global pandemi som vände upp och ner på världen och gjorde digital transformation till en akut och affärskritisk prioritering för nästan alla verksamheter, i alla branscher. Teknikexperterna hamnade i rampljuset under obönhörlig press att leverera innovation i hög hastighet som ett svar på de förändrade affärs- och kundbehoven”, skriver Eric Schou, CMO på AppDynamics, i ett blogginlägg.
Så hur har IT-proffsen hanterat omställningen? Mycket väl, visar det sig. Rapporten slår fast att 74 procent av de experter som intervjuats har haft en snabb och positiv karriärutveckling – särskilt under pandemiåren.
De nya kraven har skapat en ny kategori teknikexperter som hanterar nya utmaningar i gränslandet mellan affärsstrategi och IT-drift. Samtidigt upplever en stor majoritet att kraven har höjts och det blivit svårare att uppnå den kunskap som krävs för att vara en ledare i den fortsatta utvecklingen.
Var fjärde respondent tycker att deras egen arbetsgivare fortfarande befinner sig i ett ”brandsläckningsläge” där man fokuserar mer på att lösa kortsiktiga problem än på långsiktig utveckling.
Genom faktorer som den snabba utvecklingen mot hybridarbete, den fortsatta tillväxten av affärskritiska data och applikationer i molnet och tjänstebaserade plattformar skapas en rad stora utmaningar, inte minst när det gäller säkerhet. 77 procent av responenterna anser att säkerhetsinvesteringar är en prioritering under de kommande tolv månaderna och nästan lika många, 71 procent, lyfter också fram investeringar i överblickbarhet över komplexa digitala ekosystem som en prioritering.