Det visar en studie som nyligen publicerats i The Journal of Strategic Information Systems, en av de högst rankade tidskrifterna inom informatik.
Forskare från Högskolan Väst samt Göteborgs universitet har genomfört en omfattande litteraturstudie som bidrar till forskningen inom informatik i kontexten av distansarbete.
– Min medförfattare och jag tillbringade en stor del av vårt eget distansarbete under pandemin med att försöka förstå vad som gör distansarbete utmanande och hur man gör distansarbete hållbart i det långa loppet, säger Livia Norström universitetslektor och forskare vid Högskolan i Väst.
Livia Norström har tillsammans med Aleksandre Asatiani från Göteborgs universitet nyligen genomfört en tvärvetenskaplig granskning av distansarbete samt publicerat en artikel i den prestigefyllda tidskriften The Journal of Strategic Information Systems.
Artikeln undersöker ämnet distansarbete med fokus på hållbarhet över en tjugoårig tidsperiod mellan åren 1999 och 2020. Forskningen syftar till att ge insikt om hur distansarbete kan designas och genomföras på ett hållbart sätt över tid.
Utmaningar och möjligheter för mer hållbara arbetsplatser
Denna tvärvetenskapliga studie belyser tidigare forskning innan det stora skiftet mot distansarbete som orsakades av pandemin och syftar till att besvara två huvudsakliga frågeställningar: 1. Vilka är utmaningarna och möjligheterna med hållbara distansarbetsplatser? och 2. Hur kan forskning inom informationssystem bidra till att främja mer hållbara distansarbetsplatser?
Fem dimensioner identifieras
Forskarna har identifierat fem dimensioner av hållbart distansarbete och har utvecklat ett ramverk och en forskningsagenda för att stödja detta som handlar om möjligheter och utmaningar för hållbara distansarbetsplatser; nyckelegenskaper, arbetslivsgränser, hälsa och välbefinnande, social interaktion samt ledarskap.
– Våra resultat visar att distansarbete kräver ett individuellt förhållningssätt till de anställda med utgångspunkt i att de befinner sig i en diversifierad kontext samt att ledarskapsrollen behöver omprövas för att främja hållbart distansarbete, säger Livia Norström.
Artikeln granskade 187 vetenskapliga artiklar från en mängd forskningsfält inklusive informatik, tillämpad psykologi, management, HR och sociologi. Målet har varit att förstå utmaningarna och möjligheterna med hållbart distansarbete och att skapa en grund för att främja denna arbetsform.