[KRÖNIKA] Även för den konservativa juristbranschen har hybridarbete visat sig vara en game changer och ett bra sätt att skapa en bättre balans mellan arbete och privatliv – men bara om kontoren har rätt verktyg.
Covid-19 skakade om arbetsmarknaden och satte nya standarder för vad som är bra work-life-balance.
De flesta välkomnar att arbeta hemifrån med öppna armar, eftersom det ger större flexibilitet för ett hektiskt familjeliv och ett pressat schema hemma.
Men för en komplex och konkurrensutsatt juristbransch, där detaljer och dokumentation är nyckeln till framgång, är hybridarbete en utmaning som i slutändan kan påverka arbetsflödet och privatlivet negativt, även om motsatsen var tanken. För om man ska åstadkomma en bra balans mellan arbete och privatliv måste arbetsbelastningen minskas och balanseras.
Och som alla andra i post-covid-eran måste en annars konservativ bransch anpassa sig och uppfylla arbetsmarknadens och den framtida arbetskraftens krav på välbefinnande och balans – och säga ”Oooohm” utan att det klingar ihåligt.
En förändrad men utmanad juristbransch
Som bransch står vi inför flera stora utmaningar. Först och främst råder det brist på arbetskraft. Det gäller för olika tjänster, från administration till jurister, advokater och kvalificerade chefer. Samtidigt måste vi i allt större utsträckning och snabbare än någonsin tidigare bredda våra kompetenser i takt med att lagar och regler ständigt förändras och kundernas efterfrågan ökar. Den digitala eran har breddat lagstiftningen och gjort en komplex bransch ännu mer komplex – men också ännu viktigare.
Arbetsflöden utmanas och arbetsbelastningen ökar, vilket på många sätt går emot önskan att skapa balans både hemma och på jobbet. Studier visar att så många som 37 procent av de tillfrågade advokaterna hade problem med sin mentala hälsa under 2021. Det är därför inte förvånande att många vill hitta en bättre balans mellan arbete och privatliv, där vardagen är mindre pressad, det är möjligt att arbeta hemifrån och det finns utrymme för att vårda både det mentala och fysiska välbefinnandet för att undvika utbrändhet. Och när 71 procent av anställda i juristbranschen har någon form av hybridarbete har den arbetsformen kommit för att stanna.
Digitala lösningar är som yoga för juristbranschen
På samma sätt som Zoom och Teams har gjort hybridarbete möjligt kommer avancerade digitala lösningar att göra stor skillnad för organisationer i branschen framöver. Flödet av arbetsuppgifter mellan anställda blir större när många arbetar hemifrån, vilket innebär att de flesta samtal och utbyten av information sker digitalt.
Röstbaserade lösningar tillgodoser behovet av att underlätta flödet i en mycket detaljorienterad arbetsdag, där information och dokumentation snabbt kan överväldiga även de mest professionella och erfarna teamen. I Sverige var man tidigt ute med tal-till-text och på samma sätt måste nu framför allt företagsledare koppla digitala lösningar till medarbetarnas önskemål och behov av hybridarbete och balans i vardagen.
Röstbaserade lösningar är som mindfulness för arbetsflödet, de ger lugn och ordning i arbetsuppgifterna och transparens mellan teamen. Som chef ska man inte vara rädd för att skicka en digital solhälsning till sina anställda – de kommer att skicka ett namaste tillbaka.
Och det är inte bara de nuvarande kollegorna och medarbetarna som letar efter den berömda balansen mellan arbete och fritid. De digitala infödingarna, generation Z, är på väg in på arbetsmarknaden och om de inte gillar vad de ser så kommer de att ge sig av – för dem är work-life balance ett krav.
Att erbjuda en modern, digitaliserad arbetsplats lockar nya medarbetare och behåller de erfarna sakkunniga, vilket är en win-win-situation för en bransch som har brist på arbetskraft och står inför ett paradigmskifte.