”Regler för AI” och ”Guide för AI ur ett kommunikativt perspektiv” kan låta torftigt.
Men till saken hör att de är bland de första i sitt slag inom kommunsverige, kanske till och med första, och att det är Kungsbacka som bjuder på innehållet.
På kommunernas gemensamma plattform deladigitalt.se har materialet redan laddats ner över 1 200 gånger.
”AI kan underlätta för bygglovssökande i Kungsbacka”, ”Kungsbacka kommun partner i nationellt banbrytande AI-projekt”, ”Kungsbacka närvarar på nationell presskonferens om AI”. Det har bubblat en del kring Kungsbacka och artificiell intelligens (AI) den senaste tiden. Samtidigt som febrilt arbete pågår för att utforska den artificiella intelligensens möjligheter i olika verksamheter, har också ett arbete gjorts parallellt för att se till att det görs ansvarsfullt.
– Vi behöver både uppmuntra till utforskande och se till att vi gör det ansvarsfullt. Den här balansakten står många i och vi är glada över att kunna bjuda kommunsverige på det vi har tagit fram utifrån det vi känner till idag, säger Linnea Princis, kommunjurist.
Regler för AI reder ut frågor som exempelvis handlar om att använda AI-system, att anskaffa, skapa och införa AI-system, förtroende och transparens, informationssäkerhet, upphovsrättskyddat material och definitioner. Kungsbackas kommunikatörer har parallellt tagit fram ”Guide för AI ur ett kommunikativt perspektiv”. Båda regelverken finns tillgängliga för alla inom offentlig sektor på deladigitalt.se.
– Nu startar det stora arbetet, att nå ut till kommunens medarbetare och prata om saker som är viktigt att tänka på när vi använder AI. Dels när vi använder redan tillgängliga AI-system, dels när vi bygger nya lösningar som innehåller AI-teknik. Och naturligtvis att fortsätta följa utvecklingen framåt, säger Gunnar Wärnfeldt, enterprisearkitekt.
Frigöra tid för att räcka till fler
Alla tider har sina utmaningar. I den tid vi är med om nu står hela det offentliga Sverige inför en av vår tids största utmaning; att hitta sätt att lyckas bedriva välfärd för fler människor men med mindre arbetskraft. Det här handlar inte i första hand om pengar. Det handlar om brist på människor i arbetsför ålder för att kunna utföra arbetsuppgifterna. Tänk dig att det faktiskt inte finns tillräckligt många människor för att driva samhället på det sätt vi gör idag. I detta glapp har Kungsbacka kommun stor tilltro till att innovation och digitalisering, såsom exempelvis artificiell intelligens, ska hjälpa till att frigöra tid så att den arbetskraft som finns räcker till fler. Det är därför Kungsbacka kommun satsar stort på området.