Trots att hela 80 procent av svenskarna skulle vara nöjdare med sitt jobb om de hade fler möjligheter till personlig utveckling, så har så många som var femte inte tillgång till detta.
Samtidigt anser 62 procent att brist på möjligheter till personlig utveckling utgör en anledning att söka nytt jobb.
Det visar en omfattande undersökning gjord av onlineutbildningsföretaget GoodHabitz.
Undersökningen, som gjorts bland över 13 000 anställda i Europa varav 1 033 i Sverige, visar också att tre av fyra anställda svenskar tycker att det är viktigt att arbetsgivaren investerar i deras personliga utveckling.
Samtidigt har var femte (18%) anställd i Sverige inte tillgång till någon typ av personlig utveckling.
Av dessa har ungefär en tredjedel (34%) tagit upp frågan med sin chef, men över hälften av dessa (60%) anser att deras förfrågan inte tas på allvar.
- Vi vet att utbildningar generellt ofta erbjuds en mindre grupp inom företagen, ofta chefer. Men det är lite förvånande att bara en tredjedel faktiskt ber sina arbetsgivare om fler möjligheter till personlig utveckling. Det verkar finnas ett glapp mellan de anställdas behov och deras agerande. Här behöver arbetsgivare vara medvetna om att de kanske måste ta första steget, säger Charlie Thorstensson, Nordenchef på GoodHabitz.
Ledarskap och digital kompetens populärt
När det gäller vilka kompetenser man vill utveckla vill anställda i Sverige framför allt utveckla sitt ledarskap (35%), sin digitala kompetens (32%) och sin kompetens inom projektledning och teamwork (30%). En tredjedel (34%) vill endast jobba på sin personliga utveckling under arbetstid medan en tiondel (11%) vill göra det på fritiden. Över hälften (52%) föredrar dock en kombination av båda.