När svenska HR-chefer listar potentiella hinder för deras organisationer är medarbetarnas låga produktivitet ett av huvudområdena.
I en stor undersökning av svenska företag är oron störst inom finans-, IT- och telekom-sektorerna.
“Många företag är bekymrade för att de anställda inte gör sitt yttersta när de distansarbetar”, säger Maria Duni, Nordenchef på Personio, som efterlyser ökad dialog på arbetsplatsen i dessa frågor.
Enligt undersökningen Workforce Pulse 2024, som omfattar 500 svenska företag, uppger drygt var femte HR-chef (22%) att produktiviteten bland deras medarbetare är ett hinder för organisationens framgång. Inom it- och telekomsektorn svarar 28 procent av HR-cheferna att produktiviteten hos deras anställda är ett problem.
Studien visar också att oron är betydligt lägre inom den offentliga sektorn, där 17 procent anger oro för medarbetarnas låga produktivitet. Detta kan jämföras med HR-cheferna i den privata sektorn, där 25 procent är oroliga för hur produktiviteten bland deras anställda påverkar företagets prestationer.
– Möjligen kan denna oro kopplas till uppfattningen att det utbredda distansarbetet påverkar produktiviteten. 20 procent av respondenterna menar att ledningen i deras företag är bekymrad över att medarbetarna inte gör sitt yttersta när de arbetar på distans, säger Maria Duni, Nordenchef på Personio.
Över hälften av de svarande uppgav också att deras medarbetares engagemang på arbetsplatsen har minskat de senaste 12 månaderna. Undersökningen omfattade även 1 002 medarbetare som bland annat tillfrågades om de ville byta jobb och hur viktigt arbetet egentligen var för dem.
– När vi ställde frågor till de anställda i undersökningen visade det sig att 45 procent vill byta karriär eller bransch. Nästan hälften uppger också att arbetet inte är en prioritet i deras liv.
Maria Duni menar att dessa svar stöttar HR-chefernas uppfattning om lägre medarbetarengagemang i sina organisationer. Något som även kan hänga samman med deras oro för medarbetarnas produktivitet på arbetsplatsen.
Varannan anställd i undersökningen uppgav dock att de känner sig motiverade på jobbet och två av tre anställda rankar sin produktivitet på jobbet som hög. Inom finans svarade 63 procent att de kände sig motiverade på arbetsplatsen och 76 procent att de hade en god produktivitet. Inom IT och telekom var motsvarande siffror 59 procent respektive 65 procent
– Skillnaderna i uppfattning mellan HR och medarbetare kan vara ett tecken på att företagen behöver föra en mer aktiv dialog på arbetsplatsen, vilket dagens digitala HR-verktyg gör det lätt att genomföra. I sådana diskussioner kan medarbetarna själva komma med förslag om vad som påverkar deras motivation och ledningen kan förklara hur produktiviteten i deras arbete mäts och vad som behövs för att den ska lyftas, avslutar Maria Duni.