Nästan 60 procent av arbetsgivarna tror att de kommer att förlora nya och befintliga medarbetare om de inte satsar ännu mer på en tydlig plan för hybridarbete.
Det visar en ny rapport från kommunikationsteknikföretaget Poly. Rapporten visar samtidigt att många organisationer ser en större personalomsättning nu än i början av pandemin.
Polys rapport Recruit, Retain and Grow undersöker hur organisationer svarar på medarbetares efterfrågan på idealiska utrymmen att arbeta från. I undersökningen deltog 2 500 globala beslutsfattare och den analyserar arbetspolicy, kultur och välbefinnande. Förväntningarna från arbetsgivarna som framkommer i studien visar att det finns ett stort behov av tydliga strukturer när det kommer till hur och var arbetet sker. Det råder även en enighet bland arbetsgivarna gällande omfattningen av kontorsarbetet. I studien framkommer det att tre dagar på plats är det föredragna antalet och att onsdagen är den veckodag som flest vill se sina anställda på plats.
– På Poly tror vi inte att möjligheten att kunna erbjuda en hybrid arbetsmiljö är slutmålet, utan en förutsättning och ett steg på vägen för en mer konkurrenskraftig organisation, vilket vår senaste undersökning bekräftar. Vi ser att medarbetare attraheras till företag som tar ett helhetsgrepp för att definiera sin arbetskultur, erbjuder flexibilitet i var och hur de arbetar och tillhandahåller rätt verktyg för att lyckas, säger John Goodwin, Senior Vice President inom Public Affairs på Poly.
Från undersökningen kan tre nyckelinsikter dras:
- Att behålla befintliga medarbetare och rekrytera nya ligger i riskzonen:
Över hälften, 56 procent, av organisationerna tror att det finns en risk att förlora anställda och få det svårare att rekrytera nya medarbetare om de inte tar itu med sina hybridarbetsprocesser och planer. I Sverige ligger siffran på 44 procent. Globalt har organisationer redan känt av effekterna av detta då 58 procent svarade att de ser en större personalomsättning nu i jämförelse med hur det såg ut i början av pandemin.
- Strategier och jämlikhetsinsatser riktas fel:
Mindre än hälften, 48 procent, av organisationerna globalt och i Sverige är fullt utrustade för hybridarbete, medan 37 procent globalt och 32 procent i Sverige endast är förberedda på kort sikt. 52 procent globalt och 50 procent i Sverige anser att hybridarbete bara är en trend samtidigt som 19 procent av arbetsgivarna globalt och endast 9 procent av de Svenska kräver att de anställda ska återvända till kontoret på heltid.
- Bristen på välbefinnande orsakar bristande produktivitet:
I samband med övergången till hybridarbete såg 72 procent av de tillfrågade företagen en produktivitetsökning, med en global genomsnittlig ökning på 27 procent. 60 procent av organisationerna globalt och 59 procent i Sverige tror att anställda kan gå miste om att bygga relationer som behövs för att utveckla sin karriär genom att inte vara på plats på kontoret och det finns en oro för att det finns en ohälsosam kultur kopplat till överarbete, vilket 49 procent av organisationerna i studien framhåller.
Jämlikhet och utveckling – nyckeln till att rekrytera och behålla medarbetare och växa i hybrid-eran
Tidigare såg många organisationer kontoret som företagets ansikte utåt men nu har det skett ett skifte då 64 procent av organisationerna globalt och 57 procent i Sverige istället ser tekniken och medarbetarnas erfarenhet som det främsta ansiktet utåt. Att utöka kvoten av tillgängliga utrymmen snarare än att lägga fokus på om utrymmet är virtuellt, på annan plats, distans eller hybrid kommer att hjälpa arbetsgivare att utveckla en robust hybridarbetsstrategi.