Svenskarna jobbar mer än sina nordiska grannar men tjänar betydligt mindre.
En barnmorska i Norge tjänar i snitt 36,7 procent mer än en barnmorska i Sverige, det visar siffror som Nettavisen Lånehjelpen tagit fram.
För den som är beredd att jobbpendla till vårt västliga grannland finns det goda möjligheter till kortare arbetsdagar och högre lön.
Svenskar har bland de längsta arbetsveckorna i hela Västeuropa och längre än de flesta av våra nordiska grannländer, det visar siffror från EU:s statistikbyrå Eurostat. I Sverige arbetar den genomsnittlige arbetaren 38,9 timmar jämfört med i bl.a. Norge och Danmark där den genomsnittliga arbetsveckan är 35,5 respektive 35,4 timmar.
Island är det enda nordiska landet med längre arbetsveckor med i snitt 39 timmar. Siffrorna avser såväl hel- som deltidsarbete.
Så långa arbetsveckor har de nordiska länderna
- Island – 39 timmar
- Sverige – 38,9 timmar
- Finland – 36,2 timmar
- Norge – 35,5 timmar
- Danmark – 35,4 timmar
Jobba mindre och tjäna mer – i Norge
Samtidigt som svenskarnas arbetsveckor är längre än i många andra europeiska länder är lönerna långt ifrån högst. För svenskar som har möjlighet att jobbpendla till vårt grannland i väst kan det vara mycket lukrativt. Arbetsveckan är i snitt 8,7 procent kortare i Norge än i Sverige samtidigt som medellönen var 38,7 procent högre förra året. Snittlönen i Norge var 53 150 kronor medan den i Sverige var 38 300 kr.
De stora skillnaderna gör respektive arbetad timme betydligt mer välbetald i Norge än i Sverige. Slår vi ut medellönen i Sverige på antal arbetade timmar i månaden har svenskarna en genomsnittlig timlön på 234,4 kronor medan norrmännen tjänar hela 356,4 kronor i timmen.
De stora löneskillnaderna varierar självklart mellan olika yrken. I vissa fall kan lönen vara så mycket som 40 procent högre i Norge än i Sverige medan skillnaderna inom andra yrken inte är mer än ett par procent.
Löneskillnader mellan olika yrken
* Siffrorna är hämtade från SCB och SSB
Flera faktorer påverkar löneskillnaderna
Det är en rad faktorer som påverkar lönenivåerna, däribland arbetskultur och ekonomiska möjligheter. Rent historiskt har norrmännen haft högre löner och bättre arbetsvillkor än svenskarna vilket gjort landet populärt inom många yrkesgrupper.
Men det är också viktigt att känna till att prisnivån är högre i Norge – det kostar alltså mer att bo och leva i vårt grannland än vad det gör i Sverige. Tar man det i beaktning är de ekonomiska skillnaderna inte riktigt lika stora som vid en första anblick.