I dag öppnar nomineringen till Årets karriärväxling och Årets kompetensutveckling, två utmärkelser som ska inspirera välfärdens medarbetare till kompetensutveckling och samtidigt avdramatisera bilden av omställning.
Bakom initiativet står Omställningsfonden.
– Det livslånga lärandet är avgörande för att klara den kompetensbrist som välfärden kämpar med. Med utmärkelserna vill vi hylla medarbetare inom välfärden som gjort en stor, modig eller oväntad karriärväxling, samt verksamheter som gjort en lyckosam satsning på kompetensutveckling, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.
Att bli uppsagd på grund av arbetsbrist eller göra en överenskommelse om att sluta jobbet på grund av nedsatt arbetsförmåga behöver inte innebära slutet på en fin karriär. Tvärtom. Med utmärkelsen Årets karriärväxlare vill Omställningsfonden uppmärksamma personer som har vågat ta steget in i något nytt. Utmärkelsen tilldelas en person som har gjort en stor, modig eller oväntad karriärväxling med stöd från Omställningsfonden.
– Att byta yrke eller arbetsplats kan kännas utmanande. Genom att lyfta fram goda exempel vill vi avdramatisera bilden av omställning och visa vilka möjligheter det också kan innebära för den enskilda personen, säger Eva Wikström.
Den andra utmärkelsen, Årets kompetensutveckling, tilldelas en verksamhet inom en kommun, region eller ett kommunalt företag som har genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera av sina medarbetare.
– Kompetensutveckling ökar medarbetarens anställningstrygghet och karriärmöjligheter, samtidigt som det är till stor nytta för verksamheten. Det gynnar både arbetsgivaren, medarbetaren och är bra för samhället i stort. Med den här utmärkelsen vill vi inspirera till fortsatta satsningar på kompetensutveckling inom välfärden, säger Eva Wikström.
Nominering till utmärkelserna sker via ett formulär på Omställningsfondens webbplats med start den 1 november 2022. En jury utser sedan en vinnare inom respektive kategori. Sista dag för nominering är den 30 november 2022.