Hybrida arbetsplatser är populära, men har också utmaningar. 4 av 10 medarbetare 18-25 år har fått sämre kontakt med sin chef, visar en ny undersökning.
– Allvarliga siffror vi måste reagera på. Ledarskapet behöver uppgraderas, säger Jens Näsström, arbetspsykolog.
Efter pandemin har hybridarbete blivit det nya normala. I en ny undersökning från Great Place to Work svarar bara 28 procent av 1015 medarbetare på svenska arbetsplatser att deras ledning krävt en tillbakagång till kontoret fullt ut.
Ökat engagemang på distans
En klar majoritet, 7 av 10, i den nya undersökningen tycker att deras arbetsliv och privatliv påverkats till det bättre tack vare flexibiliteten. Men hybridarbetet har också utmaningar. 33 procent anser att arbetet på distans har påverkat känslan av gemenskap med kollegorna till det sämre och 23 procent svarar att de fått sämre relation till sin närmaste chef.
4 av 10 unga: Sämre kontakt och gemenskap
Bland de yngsta medarbetarna (18-25 år) är distansarbetets baksidor klart tydligast. 42 procent svarar att gemenskapen på arbetsplatsen försämrats och 44 procent har fått sämre kontakt med chefen.
– Yngre medarbetare behöver ofta extra tydlighet. Det är svårare för dem att tolka vad som förväntas av dem och bedöma när de gjort ett bra jobb. Även om allt fler ser fördelarna med hybrida arbetsplatser, visar vår undersökning att det inte räcker. På Great Place to Work ser vi att de organisationer som aktivt jobbar med att stötta cheferna att vara transparenta och ge både positiv och negativ feedback, också lyckas bättre. De får en mer positiv utveckling av medarbetarna som känner sig mer sedda och engagerade.
Kontakta Jeanette direkt:
E: jeanette.bergvall@greatplacetowork.com
P: +46 736 871 183
”Ledarskapet måste uppgraderas”
Arbetspsykologen Jens Näsström som forskar om hybridarbete:
– Jag tycker det är allvarliga siffror vi måste agera på. Många arbetsplatser gör misstaget att fortsätta arbeta som innan de ställde om till hybridarbete. Framför allt har man inte uppgraderat ledarskapet. Det kan behövas till exempel organiserad handledning av yngre medarbetare och olika sätt att kompensera den försämrade gemenskapen och ökade avståndet mellan många chefer och medarbetare, säger han.
”Många arbetsplatser gör misstaget att fortsätta arbeta som innan de ställde om till hybridarbete”, säger Jens Näsström, arbetspsykolog.
Distansjobb populärt: Tre dagar i veckan mest eftertraktat
Fråga: Hur många dagar i veckan vill du jobba på distans?
3 dagar, 27%
2 dagar, 24%
5 dagar, 18%
4 dagar, 16%
1 dag, 7%
Vill inte jobba på distans eller kan/vill ej svara, 5%
”Distansarbetet har påverkat kontakten med min närmaste chef till det sämre”
Alla: 23%
18-25 år: 44%
26-34 år: 28%
35-44 år: 17%
45-54 år: 13%
55-65 år: 20%
Andel som svarat ”Ja, instämmer delvis/i hög grad”.
Källa: YouGov-undersökning utförd på uppdrag av Great Place to Work.