– Det som kanske överraskade mig är att distansarbetare var mer avslappade, säger Linda Widar som forskar om distansarbete och hälsa, vid Högskolan i Gävle
Forskarna i Gävle har precis publicerat en studie där de med aktivitetsmätare mätt rörelsemönster och med pulsmätare och kortisolprover studerat stress/återhämtning hos 23 personer, när dessa arbetade på distans jämfört med när de var på kontoret.
Resultatet visar att de som arbetade hemma rörde på sig mer och dessutom var mer avslappnade över arbetsdagen jämfört med dagar då de arbetade från sin ordinarie arbetsplats.
Dessutom framstod män generellt som mer avslappnade än kvinnor oavsett varifrån de arbetade. Ingen påverkan av barn hemma eller pendlingstid kunde ses och inte heller någon skillnad i arbetsuppgifter mellan platserna, faktorer som är kända att påverka stress.
– Det vi kan se genom mätningarna är framför allt att hemarbetande växlar mer mellan sittande och stående, att de reser på sig och har fler avbrott i sitt sittande. En efterföljande intervjustudie visar också att de upplever bättre förutsättningar till att gå ut och röra på sig än när man är på kontoret
Något forskarna ser som mycket positivt då långvarigt stillasittande är dåligt för hälsan och kan ge värk och problem av olika slag.
I slutet av förra året arbetade 30 procent i någon utsträckning hemifrån och Linda menar att det för arbetsgivare som framåt vill erbjuda anställda möjligheten att arbeta på distans, kan ses som positivt att det kan finnas sådana tendenser till goda beteenden vid arbete på distans.
– Att man både rör på sig mer och är mer avslappnad vid distansarbete, ger goda förutsättningar för bra hälsa helt enkelt, säger Linda Widar.