Nu kommer de nästan 300 000 personer som arbetar inom statliga myndigheter få se hur höga arbetsgivaravgifterna är.
På torsdagen den 20 mars publicerades regeringens promemoria ”En skyldighet att informera anställda vid myndigheter under regeringen om arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift”.
Det som föreslås är att myndigheter ska, i sin information till anställda om de uppgifter som lämnas i arbetsgivardeklarationen, även lämna uppgifter om de sammanlagda arbetsgivaravgifter som betalats in. Konkret innebär det att det blir tydligare för statligt anställda i deras lönebesked hur höga arbetsgivgifterna är.
– Vi välkomnar det här förslaget med öppna armar. Att arbetsgivaravgifterna tydligare synliggörs har vi arbetat för under lång tid. Många privata arbetsgivare redovisar arbetsgivaravgifterna på lönebesked redan, men nu kommer de nästan 300 000 personer som arbetar inom statliga myndigheter få det tydligt redovisat, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.
Arbetsgivaravgiften betalas in av arbetsgivaren, men beräknas på den anställdes lön och är att se som en skatt på lön. Ursprungligen var tanken att arbetsgivaravgifterna skulle finansiera sociala trygghetssystem, men kopplingen har blivit allt svagare över tid.

Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna.
– I dag är hälften av arbetsgivaravgiften ren skatt, som ofta är dold för löntagaren men som gör det dyrare att anställa. Arbetsgivaravgifterna borde sänkas, särskilt den så kallade allmänna löneavgiften som är en dryg tredjedel av summan, men att steg tas för att synliggöra de höga skatterna på arbete för fler är utmärkt, säger Patrick Krassén.
Remisstiden för förslaget är till den 20 april.