Ett brutet ben. En allvarlig diagnos. En livskris efter en skilsmässa.
Anledningarna till att en anställd blir frånvarande från jobbet är många.
Oavsett orsak omfattas arbetsgivaren av ett rehabiliteringsansvar för de anställda som blir frånvarande på grund av sjukdom eller skada.
Crona Softwares HR-chef Lotta Lindroth berättar hur hon brukar arbeta med frågor kopplade till anställdas sjukfrånvaro och ger sina bästa tips på saker att tänka på som arbetsgivare när man har anställda som är på väg tillbaka efter en sjukskrivning.
Experten Lotta Lindroth är HR-chef på Crona Software. Hon är också en av dem som har jobbat allra längst på bolaget. Jobbet som HR-chef påbörjade hon under 2022 men har i över tio år haft chefspositioner med personalansvar – och hanterat den oundvikliga frågan kring sjukfrånvaro på en arbetsplats.
– Jag upplever att vår kontakt med de anställda är väldigt bra. Vi stämmer av och checkar av tidigt om någon pratat med personen som är hemma och sjuk. Man ska vara medmänniska, säger Lotta Lindroth.
Arbetsgivarens första steg vid frånvaron Sjukfrånvaro sker regelbundet på en arbetsplats. Att som arbetsgivare gå in och ställa frågor eller inleda en process varje gång en anställd stannar hemma med en smärre förkylning hade varit orimligt. Samtidigt är det viktigt att arbetsgivaren håller sig uppdaterad och inte låter en frånvaro pågå för länge utan att åtgärder vidtas. Lotta Lindroth brukar alltid bjuda in till ett personligt samtal med den anställde när sjukfrånvaron går in på den 15:e kalenderdagen – samma dag som frånvaron behöver anmälas till Försäkringskassan.
– Samtalet kan antingen ske med närmsta chefen eller direkt med mig som HR-chef. Där brukar vi stämma av hur den anställde mår, om personen har sökt vård och om den anställde upplever att det finns någonting vi som arbetsgivare kan göra för att underlätta återgången till arbetet, säger hon.
Lotta brukar utgå från följande 5 punkter vid det personliga samtalet:
- Utgå från individen. Förbered samtalet med den anställdes behov och personlighet i åtanke. Ju bättre du känner din medarbetare, desto bättre kan du möta personen i en eventuellt svår stund.
- Fråga hur den anställde mår. Första steget i varje personligt samtal bör vara att fråga hur den anställde mår.
- Försök förstå orsaken bakom frånvaron. För att kunna vara förberedd för en eventuell längre sjukskrivning underlättar det om arbetsgivaren först och främst förstår orsaken bakom den aktuella sjukfrånvaron. Har personen till exempel brutit armen finns troligtvis en tydlig prognos för när personen kan återgå till arbetet igen. Är frånvaron kopplad till psykisk ohälsa eller annan sjukdomsbild kan prognosen vara betydligt mer osäker. Orsaken till frånvaron hjälper dig som arbetsgivare att veta vilka steg du behöver ta framåt – men kom ihåg: den anställde har ingen skyldighet att berätta på vilket sätt han eller hon är sjuk.
-
Berätta hur arbetsgivaren kan hjälpa. Beroende på orsak till frånvaron kan arbetsgivaren hjälpa på olika sätt. Det kan till exempel handla om att koppla in företagshälsovården eller erbjuda olika former av anpassningar i arbetet för den anställde.
- Visa att du finns där för den anställde. Oavsett om du får reda på orsaken till sjukfrånvaron eller inte ska du visa för den anställde att arbetsgivaren finns där som stöd.
Rehabiliteringsansvar
En rehabiliteringsplan kan vara en avgörande faktor för att hjälpa anställda att återgå till arbete efter en skada eller sjukdom. Genom att ha en plan kan både arbetsgivare och anställd ha en tydlig struktur för hur rehabiliteringsprocessen ska genomföras, vilket kan bidra till en snabbare och mer effektiv återhämtning.
Lotta Lindroth använder mallar dagligen i sitt arbete. Som en del av sitt HR-erbjudande har Crona ett brett utbud av mallar för arbetsmiljö och personalfrågor, inklusive rehabiliteringsplaner. Dessa mallar kan hjälpa företag att skapa dokumentation på ett enkelt och effektivt sätt och se till att de uppfyller de krav och riktlinjer som gäller.
Lottas bästa tips vid anställdas sjukfrånvaro:
Visa att du bryr dig årets alla dagar
– Som HR-chef har jag ögon och öron öppna hela tiden. Pratar jag med mina kollegor och anställda har jag mycket vunnet. För många olika småsaker under året kan spä på ett sämre mående. Om jag lyssnar kontinuerligt på mina anställda och är en medmänniska under året har jag koll och är bättre förberedd om sjukfrånvaron kommer.
Försiktig kontakt vid psykisk ohälsa
– För personer som är frånvarande på grund av psykisk ohälsa, till exempel stressrelaterade problem, är det oerhört viktigt att gå försiktigt fram som arbetsgivare. Avstämningar behöver givetvis ske, men det kan vara klokt att passa på att stämma av vid väl valda tillfällen, till exempel om den anställde själv hör av sig med en fråga.
Var transparent mot den anställde
– Varje gång du kontaktar en myndighet kopplat till den anställdes sjukskrivning – berätta även det för den anställde. Till exempel den 15:e dagen när jag kontaktar Försäkringskassan så berättar jag det för den anställde. Om det finns en sjukförsäkring på arbetsplatsen kan du även informera den anställde om det. När man ligger hemma och är sjuk, antingen deprimerad eller fysiskt skadad, så är det jättebra med påminnelser från omvärlden.
Använd en checklista
– Mallar är ett bra arbetsredskap för att komma i gång. Det som antecknas kan sedan arkiveras i den anställdes personakt och fungera som en minnesanteckning inför nästa steg i processen. För mig är mallar guld värda. Glöm inte att radera allt material efter avslutat case, såvida det inte tillhör något som påverkar de pågående eller framtida anställningen.
Var en medmänniska först
– Acceptera att sjukskrivningar sker. Man måste se människan bakom jobbet. Alla är vi egna individer som har familjeliv, barn, anhöriga och kan råka ut för kriser och olyckor. Ge anställda den tiden som krävs för att komma tillbaka.