Nu står det klart vilka tio arbetsgivare som kan utnämnas till Årets kompetensutveckling.
Den nya utmärkelsen, som delas ut i februari 2022, ska inspirera välfärdens arbetsgivare att arbeta strategiskt med kompetensutveckling.
Bakom satsningen står kollektivavtalsstiftelsen Omställningsfonden.
– Vi har fått in många fina exempel på arbetsgivare runtom i landet som har genomfört viktiga insatser för att höja kompetensen hos medarbetarna. Genom att synliggöra deras satsningar kan vi inspirera fler arbetsgivare i välfärden att satsa på kompetensutveckling som stärker medarbetarnas anställningstrygghet och bidrar till verksamhetsutveckling, säger Eva Wikström, vd på Omställningsfonden.
Årets kompetensutveckling är en ny utmärkelse, instiftad av Omställningsfonden. Den tilldelas en kommun, region eller ett kommunalt företag som under året genomfört en lyckosam kompetensutvecklingsinsats för en eller flera medarbetare. Nu står det klart vilka tio arbetsgivare som har möjlighet att tilldelas utmärkelsen.
Vinnaren utses av en jury som utgörs av åtta ledamöter – bland andra fackförbundet Visions ordförande Veronica Magnusson, föreläsaren och journalisten Karin Adelsköld samt Omställningsfondens vd Eva Wikström. Årets kompetensutveckling utses den 10 februari 2022 i Stockholm.
– För att klara kompetensförsörjningen i välfärdssektorn krävs ett strategiskt arbete av arbetsgivarna. Vi är stolta över att kunna lyfta fram så många goda exempel på arbetsgivare som med stöd av Omställningsfonden prioriterat satsningar som varit till stor nytta för både medarbetare och verksamhet, säger Eva Wikström.
Omställningsfonden har i år även instiftat utmärkelsen Årets karriärväxlare, som kommer att tilldelas en medarbetare som har gjort en stor, modig eller oväntad karriärväxling efter att ha blivit uppsagd på grund av arbetsbrist eller träffat en överenskommelse om att avsluta anställningen på grund av nedsatt arbetsförmåga.
Nominerade som kan vinna Årets kompetensutveckling:
• Falu kommun, chefs- och ledarutbildning för att underlätta hanteringen av organisationsförändringar.
• Folktandvården Stockholm, kompetenshöjande utbildning för tandsköterskor.
• Karlskrona kommun, kompetenshöjande utbildning för undersköterskor inom psykiatri.
• Lycksele kommun, vårdbiträdesutbildningar för anställda inom stöd, vård och omsorg som saknar formell utbildning.
• Region Dalarna, flertalet kompetensutvecklande insatser, exempelvis coachning av kökspersonal, gipsutbildningar för sjuksköterskor, språkstudier för folkhögskollärare och chefsutveckling.
• Region Östergötland, insatser för att kompetensutveckla ett 70-tal medarbetare i samband med uppstart av en pandemiavdelning.
• Strömsunds kommun, insatser för att stötta medarbetare att karriärväxla från undersköterska till elevcoach.
• Umeå kommun, barnskötarutbildning till medarbetare inom förskoleverksamheten.
• Umeå kommun, insatser för att kompetensutveckla undersköterskor och kvalitetssäkra provhanteringen.
• Valdemarsviks kommun, satsning på att kompetensutveckla medarbetare att karriärväxla från förskollärare till hr-konsult