En undersökning från Sapio Research och Workday bland HR- och IT-chefer visar att Sverige och svenska företag är sämre än merparten av länder i Europa när det gäller jämställdhet och mångfald på arbetsplatsen och även använder sig av IT/teknik i mindre utsträckning för att stödja initiativ gällande detta.
Merparten av de medverkande företagen i undersökningen är verksamma inom IT/teknik samt finans/ekonomi.
Fyra av tio av de svenska företagen uppger att mångfald uppmärksammas och värdesätts på arbetsplatsen – dock är läget sämre inom finansbranschen, där 23%, dvs nästan 1/4, uppger att mångfald inte ses som något viktigt.
Att svenska företag är sämre på att mäta och registrera mångfald på arbetsplatsen kan till viss del bero pga restriktioner, men även att vi inte inser och uppmärksammar problemet på samma sätt som många andra länder.
Studien har gjorts bland 106 svenska storföretag (76% av de medverkande företagen har över 1000 anställda) som tillsammans representerar hundratusentals anställda och visar att både ledning och övrig arbetskraft är mindre jämställd än det europeiska snittet*. Sverige hamnar först på plats 11 av 15 länder när det gäller jämställdhet och mångfald på arbetsplatsen.
Ytterligare info:
– Studien bygger på intervjuer med och information från HR- och IT-chefer och andra på 2200 storföretag varav 106 svenska där 76% av företagen har med fler än 1000 anställda. Mer om metod och urval nedan**.
– 70% av de svenska företagen menar att deras ledning ser jämställdhet och inkludering som viktigt, jämfört med det europeiska genomsnittet på 75%. Endast 26% av de svenska företagen menar att ledningen ser det som “vitally important for the company”, att jämföra med genomsnittet på 36%.
– De medverkande svenska företagen är också mindre diversifierade gällande etnicitet (45% anser att deras arbetskraft är diversifierad gällande olika etniciteter jämfört med genomsnittet på 59%), att deras arbetsplats är mindre inkluderande gentemot människor med funktionshinder (42% jämfört med 55%) samt olika åldersgrupper (58% jämfört med 63%).
– 87% av de svenska företagen använder IT för att stödja initiativ gällande jämställdhet och inkludering, lägre än det europeiska genomsnittet på 92%.
– Fler företag i Sverige anser att det är en utmaning att registrera frågor rörande jämställdhet och inkludering (64% jämfört med genomsnittet på 58%), främst pga restriktioner.
– Endast 20% av de svenska företagen uppger att de mäter funktionshinder, jämfört med ett europeiskt genomsnitt på 40%. 18% mäter socioekonomisk bakgrund (genomsnittet i Europa är 30%).
– Endast 66% av de svarande i Sverige uppger att de tillhandahåller utbildning inom jämställdhet och inkludering för åtminstone några personer i organisationen (europeiskt genomsnitt 75%).