I år blir AstraZenecas Sommarforskarskola digital så att ungdomar ska kunna få utlopp för sin nyfikenhet, lära sig forskningens grunder och hitta nya vänner även i pandemitider.
Experiment och lektioner genomförs virtuellt genom studentledda webinarier i kombination med egna laborationer hemma på köksbänken.
Vetenskap spelar en avgörande roll i arbetet med att lösa klimatkrisen och uppnå hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Vi ser samtidigt en brist på naturvetare, tekniker och ingenjörer som kan genomföra detta, och antalet unga som söker relaterade utbildningar minskar.
Att inspirera unga till en framtid inom vetenskap är viktigt för att klara framtidens utmaningar. Att väcka och stimulera upptäckarglädje och lust i tidiga år är viktigt för att skapa ett bestående intresse, det är syftet bakom sommarforskarskolan.
Unikt för årets DIGITALA Sommarforskarskola är att alla unga teknik- och naturvetenskapligt intresserade ungdomar kan delta, oavsett var de bor. Ca 50 ungdomar får under en vecka utmana sig själva och utveckla sitt intresse för forskning. Det enda som behövs är en plats att vara på, en dator och internetuppkoppling. Sommarforskarna får ett labbpaket hemskickat med material och kommer att jobba med i casebaserade uppgifter i åldersblandade grupper under veckan.
– Vi låter inte Coronaviruset ställa in möjligheten för unga att utforska sin nyfikenhet, träffa likasinnade och utveckla sitt forskningsintresse. Under pandemin har vi sett betydelsen av forskning och vetenskap och att forskare går ut och delar med sig av sin kunskap. Vi behöver de unga för lösningar på våra kommande samhällsutmaningar, och vi tror mycket på det nya digitala upplägget, säger
Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare.
-Vi är glada att Sommarforskarskolan i år kan erbjudas digitalt, via nätet. COVID-19 har visat att forskning och att hålla kontakten på nya sätt är viktigare än någonsin. Att stimulera intresse för naturvetenskap, matematik och teknik är centralt för oss på AstraZeneca. Att tillbringa en vecka av välförtjänt sommarlov tillsammans med unga forskare, även virtuellt, är ett bra sätt att utveckla sina kunskaper, säger Jacob Lund, Kommunikationsdirektör AstraZeneca.
Unga Forskare arrangerar AstraZenecas sommarforskarskola med AstraZeneca som sponsor, och visar på näringslivets intresse i att investera i framtida forskare och arbetskraft.