En ny studie från Acronis visar att det fortfarande är långt kvar till jämställdhet i IT-branschen.
71 % av kvinnorna anser att deras manliga kollegor befordras snabbare trots att de arbetar färre timmar.
Acronis, en global ledare inom cybersäkerhet och dataskydd, presenterar nya data som ger insikter om jämställdheten i IT-branschen.
Rapporten med titeln ”The New FOMO: Females Fear Missing Opportunities in IT”, belyser de nuvarande utmaningarna, uppfattningarna och möjligheterna för kvinnor i branschen.
Historiskt sett har branschen varit mansdominerad och många IT-företag har beskrivits som att de har begränsade karriärutvecklingsmöjligheter för kvinnliga medarbetare. Detta beror bland annat på utmaningar som brist på mentorskap, otillräcklig reglering av balans mellan arbete och privatliv och i vissa fall en direkt exkluderande kultur.
Männen står längst fram i befordringskön
För att få en inblick i hur det står till med jämställdheten i IT-branschen beställde Acronis en undersökning bland kvinnliga heltidsanställda för att kartlägga deras uppfattning om jämställdhet i branschen och för att undersöka vad arbetsgivare kan göra för att uppmuntra fler kvinnor att överväga en yrkeskarriär inom IT.
Undersökningsresultaten visar att även om 32 % av de tillfrågade kvinnorna redan anser att män och kvinnor behandlas lika på arbetsplatsen så är 31 % fortfarande övertygade om att män befordras snabbare än sina kvinnliga kollegor.
Så många som 71 % av kvinnorna svarade att de arbetade fler timmar för att förbättra sina chanser att avancera i karriären. Dessutom rapporterade 63 % av kvinnorna i teknik- och IT-branschen att det saknas kvinnligt ledarskap inom cybersäkerhet och 84 % av de anställda kvinnorna inom IT håller med om att teknikföretag skulle gynnas av fler kvinnliga ledarroller.
Brist på karriärutvecklingsmöjligheter för kvinnor
34 % av de tillfrågade kvinnorna håller bara delvis med om att det finns tillräckliga utbildnings- och utvecklingsprogram för att kvinnor ska kunna utveckla sina karriärer i en positiv riktning. Masterclasses, kurser och workshops angavs som de viktigaste aktiviteterna som kvinnor anser att de bör delta i (63 %). Därefter följde nätverksevenemang (58 %) och medlemskap i yrkesorganisationer (44 %).
Möjligheter till mentorer (51 %), ett aktivt förhållningssätt till att anställa olika kandidater (49 %) och lika lön (49 %) var några av de viktigaste initiativen som de tillfrågade ansåg att deras arbetsgivare kunde använda sig av för att skapa balans och jämställdhet på arbetsplatsen.
”För att främja jämställdhet mellan könen i teknikbranschen måste vi inse att det inte bara är en moralisk nödvändighet att uppmuntra kvinnor att ta på sig ledarroller inom IT, det är också en
strategisk fördel som ger unika möjligheter för både kvinnor och de organisationer som anställer dem. Genom att anställa kvinnor i ledande roller inom IT får organisationerna nya perspektiv och innovativa idéer som drivs av kreativitet. Detta stärker inte bara teamen utan gör också att IT-organisationerna blir bättre på att tillgodose kundernas olika behov i ett alltmer komplext digitalt landskap. Med andra ord kan detta ge företag en betydande konkurrensfördel”, säger Alona Geckler, SVP Business Operations och Chief of Staff på Acronis.
Acronis erbjuder mentorsprogram som en del av företagets #CyberWomen-initiativ som identifierar, utbildar, inspirerar och coachar nästa generations kvinnliga ledare. Genom organisationens prestationsbedömningsprocess identifierar programmet kvinnor med stor potential som får mentorskap av Acronis seniora ledare, chefer, styrelseledamöter och rådgivare.
Om Acronis
Acronis är ett globalt cyberskyddsföretag som tillhandahåller integrerad cybersäkerhet, dataskydd och endpoint-hantering för MSP:er, små och medelstora företag samt IT-avdelningar. Acronis lösningar är mycket effektiva och utformade för att identifiera, förebygga, upptäcka, åtgärda och återhämta sig från moderna cyberhot med minimal nedtid, vilket säkerställer dataintegritet och kontinuitet i verksamheten. Acronis erbjuder den mest omfattande säkerhetslösningen på marknaden för MSP:er genom sin unika förmåga att tillgodose behoven i varierande och distribuerade IT-miljöer.