Genom Business Region Göteborgs projekt Kompetens+ matchades egenföretagaren Lisa Berg ihop med Mirka Junninen.
Med sin erfarenhet som verksamhets- och ledarskapscoach blev Mirka bollplanket Lisa behövde för att ta sitt företag vidare. Och Mirka fick kvitto på att coaching är det hon vill syssla med.
2020 startade Business Region Göteborg det EU-finansierade projektet Kompetens+. Det går ut på att arbetssökande personer med spetskompetens matchas ihop med små företag, ofta i en annan bransch, för att dela med sig av sin kunskap och bidra till innovationskraft.
– Pandemin bidrog till att många bolag, särskilt små, gick i konkurs eller höll på att gå i konkurs. Hur kunde vi på Business Region Göteborg hjälpa företagen i detta? I den ena ändan hade vi människor med mycket kunskap och erfarenhet som blivit uppsagda, och i den andra bolag i behov av kompetens. Det var så idén om Kompetens+ kläcktes. Kompetensväxling som skapar win win och innovation för båda parter, säger Pernilla Blom som är projektledare för Kompetens+ på Business Region Göteborg.
Värdefullt att bolla idéer och få råd
Sedan starten har drygt 65 matchningar gjorts inom ramen för Kompetens+. Den mellan Mirka Junninen och egenföretagaren Lisa Berg är ett av många framgångsrika exempel.
– Du blir väldigt ensam som egenföretagare. För att komma vidare och utvecklas behöver du kunna se dina idéer från andra håll också. Tillsammans med Mirka har jag fått möjlighet att tänka högt tillsammans med någon som har gett mig bra råd och coachat mig vidare i min verksamhet, säger Lisa Berg.
Hon driver enmansföretaget DataLisa, som erbjuder datorhjälp i hemmet till människor som behöver stöttning i att hantera sin digitala vardag.
Lisa cyklar hem till kunderna på sin elcykel och guidar dem genom den nya tekniken – med allt från att koppla in skrivare och router, skapa mejladress och kunna skicka och ta emot mejl till att ladda ner ett Bank-id eller starta ett Tinderkonto.
Efter att Lisa och Mirka träffats regelbundet under några månaders tid har Lisa nu stramat upp sin affärsidé, blivit mer effektiv i både fakturering och logistik. Hon har också breddat sin kundgrupp och utökat annonseringen.
– Jag förlägger till exempel mina kundmöten i samma stadsdel under en dag i stället för att cykla kors och tvärs över stan. Jag har även börjat boka in större grupper för att nå fler på samma gång och jag fakturerar alltid efter dagens slut, berättar hon.
Olika branscher – samma frågeställningar
Mirka Junninen hade arbetat som verksamhets- och ledarskapscoach för säljare och entreprenörer i tio år innan hon till följd av pandemin blev varslad under våren 2022, och inskriven hos Trygghetsrådet. Därigenom kom hon i kontakt med Kompetens+ som gav henne chansen att få använda sin yrkeskompetens igen – fast i en helt annan bransch.
– Jag tvivlade först på om det skulle funka när branscherna var så olika, men det visade sig vara väldigt likt det jag hade gjort tidigare. Det handlar om exakt samma frågeställningar, så jag kunde ge Lisa tipsen hon behövde för att ta sitt företag till nästa nivå, säger Mirka och fortsätter:
– Att känna att jag tillför något ger mig motivation, och det mår jag väldigt bra av. Nu vill jag satsa på det här och funderar på att starta eget som coach i självledarskap, i alla fall vid sidan om.
Lisa i sin tur fick höra om Kompetens+ när hon gick affärsutvecklingsprogrammet på Yesbox, en del av Göteborgs Stads satsning på entreprenörskap, innovation och nyföretagande. Där träffade Lisa en kontakt som kopplade ihop henne med projektledaren Pernilla Blom. Och det är Lisa väldigt glad för i dag.
– Det har varit en fantastisk förmån att få ta del av allt det här. Jag är så tacksam.
Mirka fyller i:
– Jag håller med, det är ett väldigt bra projekt. Om du har tid och möjlighet, ta chansen. Det ger så mycket.
Pernillas 5 tips till små företag som vill utvecklas:
- Lär känna dina kunders behov.
- Prioritera närvaron i digitala medier. Hitta en struktur, ton, dialog. Här finns oftast stor potential för spridning, nya kontakter och kunder.
- Inventera ditt nätverk för att hitta kompetens som du själv saknar. Många vill hjälpa till.
- Använd innovationsekosystemet, som till exempel Science parks, Yesbox och Business Region Göteborg.
- Skapa tid för egen kompetensutveckling genom att läsa, gå på seminarier och nätverka med människor i andra branscher.