84% av de anställda som arbetade hemifrån under pandemin, säger att det skulle göra dem lyckligare att ha möjlighet att fortsätta med det även efter pandemin.
Vilka trender kommer forma arbetsplatserna 2022?
Owl Labs omfattande amerikanska undersökning kring hybridarbete, State of Remote Work 2021, där 2 050 heltidsanställda tillfrågats, visar att vi kräver flexibilitet och vill jobba hemifrån – annars blir vi olyckliga och byter jobb. Denna globala trend kommer förmodligen att hålla i sig även framöver.
Anställda kräver flexibilitet av sina arbetsgivare
På en arbetsmarknad där makten har skiftat över till de anställda kan jobbsökare aktivt leta efter tjänster som erbjuder flexibelt arbete. På frågan om vad anställda letar efter hos sin arbetsgivare uppgav 87% av de tillfrågade att flexibilitet på arbetsplatsen är viktigt för dem, medan 91% ansåg flexibilitet kring arbetsuppgifterna som viktigt.
Skillnad mellan de anställdas förväntningar och arbetsgivarnas krav
39% av arbetsgivarna kräver att medarbetarna är på kontoret på heltid efter pandemin, medan endast 29% av de anställda vill vara det.
Hybridarbete har blivit normen 2021
När hybridarbete har blivit normen för många, har arbetsgivare tvingats investera i förändringar av arbetsplatsens infrastruktur för att få det att fungera på ett bra sätt. Idag har samtidigt många människor har återvänt till kontoret i någon form. Av dem som arbetade hemifrån under pandemin har 73% (september 2021) återvänt till kontoret minst en dag i veckan.
De kontor som folk återvänder till ser däremot lite annorlunda ut idag, jämfört med innan. Sedan pandemiutbrottet har 22% av företagen minskat sina kontorsutrymmen, medan 21% har ökat sina kontorsutrymmen. De som ökat sina utrymmen har exempelvis investerat i “satellitkontor”, ytterligare utrymmen för friskvård och samverkan, samt i bokningsbara skrivbord och mötesrum, för att fullt ut anpassa sig till en framtid med hybridarbete.
Företag investerar också i välbehövliga (och vanligtvis mycket försenade) tekniska uppgraderingar. Dock har endast 38% av arbetsgivarna har uppgraderat sin videoteknik för att möjliggöra bättre hybridsamarbete. Utrymmen måste idag byggas med distansarbete i åtanke för att säkerställa att alla deltagare aktivt kan bidra, oavsett var de befinner sig.
Medarbetarna söker nya möjligheter.
1 av 4 respondenterna hade bytte jobb eller sökte aktivt efter nya jobbmöjligheter. “The great resignation” fortsätter i takt med att folk söker efter flexibla roller som tillfredsställer dem och erbjuder dem en bättre balans mellan arbete och privatliv. De söker också aktivt efter arbeten med stark företagskultur och bra förmåner. Sammantaget har dessa delar blivit extremt viktiga för arbetsgivare idag, för att de ska kunna attrahera rätt talanger.
Distans- och hybridarbete gör människor gladare och mindre stressade.
Flexibilitet och valmöjlighet är framtiden på jobbet. När anställda plöjer sig igenom videomöten, ibland under stora delar av dagen, och samtidigt har barn hemma, eller om de har långa pendlingstider till sina kontor, kan hybrid- och flexarbete hjälpa dem att bättre balansera arbete och privatliv. Detta leder i sin tur till att människor blir gladare och mindre stressade.
Runt om i Europa diskuteras idag fler sätt att skapa flexibilitet och balans mellan jobb och privatliv. Ett exempel är Portugal. Där diskuteras nu en ny lag* som innebär att chefen inte får kontakta dig utanför kontorstid, att arbetsgivaren ska stå för eventuella merkostnader för distansjobb, samt att anställda med barn upp till åtta år får jobba hemifrån utan godkännande.
Det finns däremot en viss splittring i vad medarbetarna vill. En tredjedel skulle vilja arbeta hemifrån på heltid, en tredjedel skulle vilja vara på kontoret ibland, medan en tredjedel skulle vilja vara på kontoret på heltid. Även om flexibilitet föredras, så vill många inte nödvändigtvis vara hemma hela tiden heller. Att pendla då och då kan samtidigt tyckas skönt för många, då de då får komma ifrån hemmet, kan lyssna på poddar eller ljudböcker och hitta lite lugn och ro.
Av de anställda som arbetade hemifrån under pandemin anser 70% att virtuella möten är mindre stressande. 82% säger att arbete hemifrån efter pandemin skulle främja deras mentala hälsa, medan 84% sa att hemarbete skulle göra dem lyckligare.
Hybridarbete är här för att stanna
Hybridarbete är här för att stanna, även om det inte är en lösning som passar alla. Det är upp till varje arbetsgivare att bestämma passande arbetsplatspolicys för sina team och att investera i rätt verktyg, plattformar och teknik för att få det att fungera. Pandemin har visat oss att hälsa och säkerhet förblir en högsta prioritet. Genom att nyttja rätt samarbetsteknik är arbetsplatsen inte bunden till en fysisk plats, utan representerar gemenskapen bland människor som arbetar för en organisation.