BrightAct är en innovativ app som samlar stödet samhället erbjuder till den som är utsatt för våld i nära relationer. Under regeringens och DIGG:s nationella hackaton, Hack the Crisis den 3-6 april blev idén till ett koncept och tog ett steg närmare målet: att samordna insatser och förebygga våld i nära relation. Nu har Helsingborgs stad nappat på konceptet och blir pilotkommun för ett test av appen i verkligheten.
Det är socialförvaltningen och arbetsmarknadsförvaltningen i Helsingborgs stad som intresserat sig för att samverka för fortsatt utveckling och lansering av appen. Helsingborgs stad blir därmed den första kommunen som erbjuder denna tjänst som en pilot till sina invånare. Tanken är att konceptet ska fortsätta att utvecklas för att senare kunna skalas upp och användas hos flera kommuner. Lanseringen planeras att ske inom ramen för Helsingborgs stora innovationssatsning H22. Den våldsutsatta ska kunna använda BrightAct på sin mobil, både för att kunna få hjälp i stunden, och för att aktivera skyddsnätet som finns tillgängligt i appen. Visionen är att erbjuda direkt stöd med livsräddande insatser direkt till de våldsutsatta.
— Vi är jätteglada över den här möjligheten att få förverkliga vår vision och genomföra den här piloten tillsammans med Helsingborgs stad, för att ge dem en app som stödjer deras verksamheter, säger Sofie Wahlström, VD och ursprungsmakare på BrightAct som leder och utvecklar bolaget tillsammans med Elinor Samuelson, designstrateg och medgrundare på BrightAct. Tack vare Hack the Crisis blev det möjligt att ta idén vidare och hitta ett fantastiskt team som tog oss ett steg närmare från koncept till en snart färdig produkt, fortsätter hon.
BrightAct, blev även en av vinnarna i EU-Kommissionens stora hackaton #EUvsVirus som genomfördes den 24-26 april.
— Det gör att vår idé kommer att kunna utvecklas och skalas upp även på EU-nivå, avslutar Sofie Wahlström.