En ny undersökning visar att svenskar, trots att en fjärdedel använder AI-tjänster i vardagen, saknar förtroende för hur AI-företag hanterar personlig information.
Undersökningen, som har genomförts årligen i elva år, visar att förtroendet för insamling av personlig information generellt är på en mycket låg nivå.
Undersökningen omfattar svar från 1 000 svenskar mellan 16 och 70 år om deras syn på att dela personlig information digitalt och genomfördes i januari 2025 via Sifopanelen. Resultaten har sammanställts i rapporten Delade Meningar 2025.
Ingen av de som intervjuades säger sig ha förtroende för AI-företag när det gäller hantering av personlig information som man delar digitalt (0 %). Endast tre procent är bekväma med att dela sin data för att träna AI-verktyg. En majoritet säger sig också vara negativa till att ens information används för att träna AI-verktyg för kommersiella ändamål (54 %).
– Med tanke på det ökade användandet av olika AI-tjänster är det anmärkningsvärt att ingen säger sig ha förtroende för AI ur en integritetsaspekt, säger Lukas Berg, VD på Insight Intelligence, som genomfört undersökningen tillsammans med Integritetsskyddsmyndigheten, Malmö Universitet och MAQS Advokatbyrå.
Generellt sett är endast åtta procent positiva till insamling av personlig information, vilket är den lägsta siffran på tio år. Ända är det färre i år som anger att de vidtar åtgärder för att begränsa insamlingen av personliga data.
Förtroendet minskar också för nästan alla samhällssektorer och branscher när det gäller hantering av personlig information. Lägst förtroende har AI-företag, social media-företag och sökmotorer. Störst förtroendetapp i år ses hos banker, betaltjänster och försäkringsbolag.
Undersökningen visar också att:
• Var femte är negativ till nya chat control-lagen.
• En majoritet känner sig antingen överväldigade eller uppgivna av användarvillkor för datainsamling.
• 64 procent anger att de upplevt att de lever i en digital filterbubbla, vilket är en ökning från förra året.
Undersökningen baseras på svar från 1000 personer i Sverige mellan 16 och 70 år som under januari 2025 intervjuats av Verian genom Sifopanelen som är en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Samtliga resultat finns sammanfattade i rapporten ”Delade Meningar 2025”. För mer information om undersökningen och rapporten kontakta Klas Frykhammar Davidson på klas@strandberghaage.se eller 073 675 70 98.