Nu finns ett nytt sätt att utbilda sig inom ledningssystem och KMA (Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö).
I dagarna sjösätter nämligen företaget TeachMe sin utbildningsplattform med on-line-utbildningar “med det lilla extra”.
– Vi såg att det fanns ett behov av on-line-utbildningar som fokuserade på ledningssystem enligt ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001, säger Anna-Lena Hellström en av grundarna till TeachMe. Anna-Lena arbetar även som revisionsledare på Qvalify och utför ett 100-tal revisioner årligen ute på ett 70-tal företag.
– Hittills har utbildningar inom ISO 9001, ISO 14001 eller ISO 45001 traditionellt sett varit fysiska, dvs man åker i väg på en utbildning, sitter där en dag eller två och översköljs med information. Det blir mycket som snabbt ska stoppas in i hjärnan på kort tid, fortsätter Kersti Borgestig Nilsson, som även hon har en lång erfarenhet av ledningssystem bl.a. genom tidigare jobb som kvalitets- och miljösamordnare inom Elanderskoncernen, men också som konsult på det egna företaget Lindsbro KMA-stöd.
– För att inte tala om att man lätt zoomar ut, tappar fokus för att man inte är van att sitta och lyssna en hel dag. Och just då säger föreläsaren något viktigt. Visst hade man önskat en ”spola-tillbaka-knapp” då, lägger Gunilla Mattsson till. Gunilla är den tredje grundaren som förutom TeachMe, även startat Certway AB, ett konsultbolag bestående av ett 15-tal KMA-konsulter spridda över landet.
On-line-utbildningar med det lilla extra
Det var ur detta som tanken på on-line-utbildningar inom KMA-området började. Man valde att samla sina erfarenheter och resurser för att skapa en portal för on-line-utbildningar, där kursdeltagarna får mer än en utbildningsfilm.
– On-line-utbildningar, dvs utbildningar som är förinspelade, kan vara rätt så trista att titta på, säger Gunilla. Vi brinner ju för ledningssystem och tycker att KMA-arbete är kul och det är den känslan som vi vill förmedla i våra kurser.
Med andra ord var en av grundförutsättningarna att utbildningarna skulle vara interaktiva. För att skapa ett engagemang varvas utbildningsfilmen med frågor och övningar. Själva utbildningsfilmen består inte heller av en föreläsare som står och visar Powerpoint-bilder, utan har ett modernare uttryck.
– Vanliga utbildningar blir lätt korvstoppning, som kursdeltagaren sedan har glömt större delen av efter en vecka eller två. Därför tycker vi det är viktigt att våra kursdeltagare kan repetera kursen om de vill, säger Anna-Lena. Kursdeltagaren har tillgång till utbildningen i 3 månader och kan då gå tillbaka och repetera delar av eller hela kursen under den tiden.
Kontaktmöjligheter med kursledare och andra kursdeltagare
Fördelarna med en fysisk utbildning tycker många är fikapauserna, där kursdeltagarna kan utbyta erfarenheter och knyta kontakter.
– Vår idé är att kursdeltagarna ska kunna ha kontakt med både andra deltagare och våra kursledare genom att använda tekniken, säger Kersti. Därför har våra kursdeltagare både tillgång till ett kursspecifikt chatt-forum och möjlighet att delta på digitala frågestunder via Teams. Vi hoppas att många anammar de möjligheterna, då blir det ytterligare en dimension i lärandet.
Först ut är utbildning i internrevision
Under februari går startskottet för den första utbildningen som handlar om internrevision. Den vänder sig till alla certifierade och icke certifierade företag som behöver ha utbildade internrevisorer för att utföra internrevision.
I den kursen delar Anna-Lena med sig av sin erfarenhet som certifieringsrevisor på Qvalify. Både goda och mindre bra exempel tas upp. På köpet får kursdeltagaren användbara mallar för både revisionsprogram, revisionsplaner och revisionsrapporter.
– För oss är det viktigt att kursdeltagaren får med sig något efter kursen. Och då menar jag inte bara ett antal Powerpointbilder, utan både mallar och skriftligt material som fungerar som fördjupning och komplement till utbildningsfilmen, avslutar Kersti.