The Big Stay. Lägg begreppet på minnet. För sannolikheten att det kommer att påverka din nästa rekrytering är påfallande.
Åsa Edman Källströmer, VD på rekryterings- och interimsföretaget TNG, bloggar om en ny trend som fått fart i USA och som kan bli en utmaning i jakten på ny kompetens – även i Sverige.
Du har säkert redan läst om ”The Great Resignation” eller ”The Big Quit”. Fenomenen som i kölvattnet av pandemin fick miljontals medarbetare världen över att säga upp sig från sina jobb. Något som därefter följdes av en uppsjö av quiet-trender som också kommit att påverka arbetsmarknaden på olika sätt. Bland annat genom att driva på löneutvecklingen.
Nu talas det om The Big Stay.
En arbetsmarknadstrend som i rak motsats till “The Big Quit” handlar om att människor i större utsträckning än tidigare väljer att stanna kvar på sina arbetsplatser – även om de inte trivs eller känner sig uppskattade.
Trenden känns inte helt otippad. Inte med tanke på den turbulens och osäkerhet som råder i världen just nu. Det är inte konstigt att vi söker stabilitet och vill ha trygga anställningar. Att vi vill sitta lugnt i båten och inte byta jobb. När världen runt omkring oss svajar. Samtidigt handlar detta tyvärr om en slags “falsk” trygghet” då de nya LAS-reglerna gör att organisationer idag kan göra undantag vid till exempel uppsägningar på ett annat sätt än tidigare.
Parallellt med medarbetarnas behov av ökad trygghet ser vi att organisationer håller kvar sin personal utav rädsla för att behöver rekrytera efter en lågkonjunktur. Många arbetsgivare har fortfarande smärtsamma upplevelser från pandemin där alla slutade samtidigt. Efter det var det svårt att hitta ny personal då alla skulle rekrytera samtidigt. På vissa företag pratar man till och med om att man “hamstrar personal” för rädsla av att behöva rekrytera igen. Det resulterar också i att rörligheten på arbetsmarknaden minskar.
Frågan är också vilka effekter The Big Stay kan få på din nästa rekrytering? Kopplar vi sedan på den stora kompetensbrist som fortfarande råder kommer det vara mer utmanande för många branscher i Sverige än vad det är idag.
Får The Big Stay genomslag kan det påverka både arbetsmarknaden och den ekonomiska utvecklingen negativt när företag inte kan växa i den mån de vill. För det finns fortfarande många branscher som växer och behöver rekrytera. För individen kommer det dessutom också påverka både motivation och mående om de inte trivs på jobbet.
Ingen vinner.
Trygghet klättrar på jobbsökarens önskelista
Märks då trenden av i Sverige än?
Nja. Det vi på TNG märker av är en större osäkerhet bland jobbsökarna inför att byta jobb – trots att många vill satsa på en ny karriär. Samtidigt saknar många företag själva skarpa och attraktiva trygghetsargument som lockar målgruppen.
Detta gör att ledtiderna vid rekrytering tenderar att bli längre. Företag får därmed stå med tomma stolar längre vilket naturligtvis påverkar både produktiviteten och lönsamheten.
Överstående scenario känns av inom många branscher och yrkesområden.
”Techvärldens rockstars får konkurrens” skriver bland annat Sara Scheef, VD på Ada Digital, rekryteringsspecialister inom IT och Tech, i sin senaste VD-blogg. Hon syftar då på sin och kollegornas upplevelse att kandidaterna inom IT och Tech i större utsträckning än tidigare söker fasta, trygga och långsiktiga anställningar. Något som gör att drakar såsom Klarna, Spotify och Kry får konkurrens om arbetskraften.
Är detta en tidig effekt av The Big Stay?
Dags att våga tänka nytt
Hursomhelst. För dig som arbetsgivare handlar det i slutändan om att även fortsättningsvis kunna attrahera kandidater med rätt kompetens och potential, även om spelplanen ritas om.
För att lyckas är jag helt övertygad om att företagen måste våga tänka om. Blicka utåt. Stänga ute fördomar. Inte rekrytera på magkänsla. Vässa sitt Employer Brand och inte minst sitt anställningserbjudande. Och ställa sig frågan ”Vad kan vi som arbetsgivare erbjuda kopplat till trygghet?
Det går inte att luta sig mot rubriker om en urstark arbetsmarknad trots lågkonjunktur. Eller att lågkonjunkturen tros bli kortvarig med betydligt lägre arbetslöshetstal (6,1 i maj) än vid tidigare lågkonjunkturer. Detta enligt prognoser både från Konjunkturinstitutet och Arbetsförmedlingen.
Det spelar ingen roll när siffrorna från Inköpschefsindex (PMI) visar att företagens Index för produktionsplaner i maj sjönk till 47,8, vilket är den lägsta nivån sedan pandemiåret 2020.
Utmaningarna inom rekrytering kvarstår så länge alla fiskar efter medarbetare i samma damm. Vilket gör att många företag har svårt att tillsätta sina roller. Om individer därtill väljer att stanna kvar på sina nuvarande arbetsplatser blir rörligheten på arbetsmarknaden än lägre. Inte minst bland de mest kvalificerade tjänsterna där efterfrågan är som högst idag. Det kommer trissa upp lönerna än mer, förhala din rekrytering och i förlängningen missgynna dina affärer.
Så vad är lösningen? Jo, det handlar om att ligga steget före. Här kommer därför några tips på vägen för att hantera “The Big Stay”:
3 tips för att att hantera “The Big Stay”
1. Tänk trygghet. Vässa ert anställningserbjudande med organisationens trygghetsargument – prata med existerande medarbetare och låt dem lyfta fram varför de känner sig trygga med just er arbetsgivare i ryggen.
2. Fundera på distansarbete. Alla bolag gör idag olika och allt fler organisationer försöker tvinga tillbaka medarbetare till kontoren. Men är det den bästa lösningen? Om ert bolag har möjlighet att erbjuda distansarbete och ge trygghet så lyft fram det!
3. Fundera på krav kring provanställning. Den är viktig. Men när det är dags att anställa erfarna specialister och chefer som sitter tryggt i båten och inte vill ta risken med en provanställning så kan det vara värt att fastanställa dem direkt för att locka över dem.