Andelen jobbsökare som tror sig blivit bortvalda på felaktiga eller diskriminerande grunder ökar, visar en ny rapport från TNG.
2019 uppgav 70 % att de trodde sig ha blivit bortvalda på en eller flera felaktiga grunder i samband med rekrytering.
2023 ligger motsvarande siffra på 82 %. Ålder är den fortsatt vanligaste anledningen till att man tror sig blivit bortvald, men fler tror sig även ha blivit missgynnade på grund av en funktionsvariation, hälsa eller sjukdomshistorik.
”Tror du att du någon gång kan ha blivit bortvald i en rekrytering på felaktiga grunder, och i så fall på vilken grund?”
Den frågan ställde rekryterings- och bemanningsföretaget TNG till jobbsökare med fyra års mellanrum. I båda undersökningarna deltog över 1 200 anonyma respondenter som motsvarande ett slumpmässigt urval av jobbsökande i Sverige inom områden som ekonomi, teknik, IT, finans, marknadsföring, kundservice, försäljning, administration, HR, inköp och logistik.
2019 uppgav 70 % av de tillfrågade respondenterna att de trodde sig ha blivit bortvalda på en eller flera felaktiga grunder när de sökt jobb. I undersökningen* från 2023 ligger motsvarande siffra på 82 %.
70 % tror sig ha utsatts för åldersdiskriminering
Ålder är fortsatt den faktor som högst andel (70 %) av jobbsökare misstänker sig ha blivit bortvalda på. En markant ökning med hela 12 % från 2019.
Sett till hur respondenterna svarat, finns ett tydligt samband mellan ökad ålder och risken för att bli utsatt för åldersdiskriminering. Bland jobbsökare i åldersgruppen 25–35 år uppger 37 % att de misstänker att de någon gång har blivit bortvalda utifrån ålder i samband med rekrytering. I gruppen 46–55 år ligger samma siffra på 64 %. Och bland jobbsökare över 56 år tror sig hela 91 % ha blivit utsatta för åldersdiskriminering när de sökt ett jobb.
Fler tror sig blivit bortvalda p.g.a. hälsa eller sjukdomshistorik
Kön eller könsöverskridande identitet är det näst vanligaste (14 %) skälet till att man tror sig ha blivit bortvald. En viss ökning sedan 2019, då siffran låg på 13 %. En mer påfallande ökning syns när det kommer till upplevd diskriminering på grund av hälsa eller sjukdomshistorik. Från 3 % 2019 till 7 % i årets undersökning. Även andelen som tror sig blivit bortvalda p.g.a. en funktionsvariation har ökat från 5 % till 7 %.
Säljare mest utsatta för diskriminering?
Den bransch där problematiken tycks vara som mest utbredd är säljbranschen. Här uppger hela 92 % av respondenterna att de tror sig ha blivit bortvalda på fel grunder. Lägst är siffrorna inom IT (77 %) samt teknik- och industrisektorn (76 %).
– Det talas idag mycket om vikten av att motverka och förebygga diskriminering på arbetsmarknaden. Men vår undersökning visar att det fortfarande är mycket prat och lite verkstad inom området. Särskilt oroande är det att se att utvecklingen kring åldersdiskriminering tycks gå åt helt fel håll, trots att otaliga studier visar på hur förödande det är då vi går miste om såväl kompetens som det ökade engagemang och resultat som åldersmångfald ger.
Det säger Åsa Edman Källströmer, VD på TNG, och fortsätter:
– Dessutom missar många arbetsgivare att de enligt lag är lika ansvariga som sitt rekryterings- eller bemanningsföretag om någon sökande väljs bort baserat på exempelvis ålder. Här krävs kunskap, medvetenhet och ansvarstagande – men också ett ömsesidigt mod. Rekryteringsbranschen måste våga utmana och ifrågasätta kunders kravprofiler. Samtidigt måste arbetsgivare släppa taget om invanda föreställningar kring ålder. Först då kan vi få en hållbar arbetsmarknad, där all kompetens tas tillvara.