Venedig hade under åren innan pandemin 25 miljoner besökande turister per år, de flesta ditlockade av de unika kanalerna och de vackra, romantiska miljöerna.
Men nu siktar staden mot att locka distansarbetare, i ett projekt där kulturen och omgivningarna vävs samman med spetsteknologi.
Venedig, som har turistekonomin som ekonomisk motor, drabbades hårt av pandemirestriktioner – och även under 2010-talet präglades staden av ekonomisk stagnation och brist på tillväxt – unga, välutbildade människor lämnade staden för Milano eller Rom, och företag i andra branscher såg inte värdet av att etablera sig där.
Men det hybrida arbetsliv som nu växer fram som en följd av den snabba digitaliseringen erbjuder ett sätt att revitalisera stadens ekonomi. Stadens vana att ta hand om tillfälliga besökare har skapat en inkluderande kultur som det är möjligt att även tillämpa på nyinflyttade. För att gå från ord till handling har staden skapat konceptet ”Venywhere”, ett levande laboratorium för att skapa ramverket för kommande generationers arbetsliv.
Hjärnan bakom initiativet, Massimo Warglien, är professor i ekonomi vid Università Ca’ Foscari Venezia, och målet är att skapa ett helhetspaket – där man inom ramen för Venwhere erbjuder kulturell integration och socialt nätverksbyggande (”soft landing”), boende, arbetsplatser, allt understött av den modernaste tekniken för kommunikations-, nätverks- och samarbetstjänster.
Det senare står Cisco för, som huvudpartner.
Cisco har också varit pilotkund i projektets tidiga skede, där 16 nyanställda yngre från andra europeiska länder valts ut att bo och arbeta i staden under tre månader. Deras erfarenheter och upplevelser kommer att bidra till den fortsatta utvecklingen av Venywhere.
Utöver att locka till sig företag som vill placera medarbetare i Venedig, riktar Venywhere sig till högutbildade individer som behöver en ny upplevelse, och ”digitala nomader” – entreprenörer med världen som arbetplats, men som ändå vill ha en trygg och spektakulär bas i tillvaron.
Under påskveckan presenterades projektet vid ett pressmöte i Venedig, där Ciscos globale vd och styrelseordförande Chuck Robbins fanns bland deltagarna.
“Sättet vi tanker på arbete har förändrats i grunden. Anställda ger mer än någonsin uttryck för att de behöver flexibilitet och arbetsgivare måste acceptera att om de vill locka och behålla de bästa medarbetarna, måste de kunna erbjuda valmöjligheter för hybridarbete. De behöver också tänka på arbete, produktivitet och välbefinnande som en helhet. Vårt samarbete med Venywhere ger oss insikter från verkligheten I hur allt detta kan komma att te sig – i en historisk stad som omdefinierar sin egen framtid”, säger Chuck Robbins.