Med kort varsel var många företag tvungna att ställa om från kontorsarbete till att låta sina medarbetare arbeta hemifrån.
För en del företag, framförallt de som kör tunga applikationer och behöver skyffla stora mängder data mellan maskiner och servrar, innebär hemarbete mer än att bara påminna medarbetarna om att ta med sig laddaren till den bärbara datorn.
Arkvision AB är moderbolag i en koncern som omfattar flera arkitektbyråer med totalt 110 anställda och en samlad omsättning på omkring 202 miljoner kronor år 2018. Dotterbolaget Arkvision Sverige AB fungerar som samordningsbolag för koncernen med ansvar för bland annat drift av IT och infrastruktur för dotterbolagen. Per-Ola Norman är CIO för koncernen och berättar att man sedan tidigare tagit viss höjd för att låta medarbetare arbeta hemifrån, men att man inte stresstestat med så många medarbetare tidigare.
”Jag dubbelkollade att vi hade tillräckligt med ingångar i VPN-servern och att det fanns tillräcklig allokering av IP-adresser att dela ut. Jag var egentligen aldrig orolig, och det har gått oerhört bra. Efter första veckan summerade vi våra erfarenheter efter omställningen och kunde konstatera att det gått väldigt smidigt och enkelt”, säger han.
Arkvision har under flera år byggt upp en gedigen IT-infrastruktur, med servrar, lagring och arbetsstationer från Dell Technologies. Den nuvarande miljön är uppbyggd kring två PowerEdge T630-servrar, där de viktigaste tjänsterna ligger speglade så att det hela tiden finns en redundans om något skulle hända. Med samma filosofi är miljön även konfigurerad för korsvis säkerhetskopiering. Allt för att ge så stor trygghet som möjligt.
”Det är lite hängslen och livrem, men det gäller ju att man har hårdvara som fixar det också. Jag är oerhört imponerad av infrastrukturen. Servrarna är väldigt potenta och klarar egentligen av allt vi kastar på dem. Det ger oss marginaler som låter oss vara väldigt flexibla. Om vi inte hade haft den här kapaciteten, då hade vi varit tvungna att nöja oss med en betydligt mindre säker infrastruktur”, säger Per-Ola Norman.
Arkvision har även säkrat upp servrarna med dubbla nätaggregat, kopplade till olika faser och med varsinn UPS-enhet.
”Vi har kört lite stordatortänk a’la 80-talet här, med den moderna motsvarigheten till ubåtsbatterier och dieselgeneratorer. Men i den här typen av situation blir det också tydligt hur viktigt det är att ha trygga samarbetspartners när det gäller IT-system. Om det är någonting så vet jag att Dell aldrig är mer än ett telefonsamtal bort. Det är oerhört värdefullt för oss, inte minst om någonting skulle inträffa. Jag har direktkontakt med deras experter på flera områden och vet precis vem jag ska prata med.”
En avgörande faktor bakom att omställningen till hemarbete fungerat så bra är att samtliga medarbetare sedan ett par år tillbaka arbetar på kraftfulla mobila arbetsstationer i Dells Precision-serie. De klarar helt enkelt av att köra de grafik- och beräkningsintensiva CAD och 3D-program som arkitekterna dagligdags arbetar med. Den största insatsen var att transportera hem större skärmar så att de kan arbeta obehindrat.
”När allt lugnat ner sig kan det mycket väl vara så att en betydande del av medarbetarna kommer att arbeta mer hemifrån än de gör idag. Ur ett teknikperspektiv kommer det inte att vara något problem. Det är business as usual, de kan lika gärna sitta hemma som på kontoret”, säger Per-Ola Norman.