Kvinnors underrepresentation inom IT- och teknikrelaterade yrken borde inte längre vara ett ämne att belysa i samband med Internationella Kvinnodagen år 2022, men tyvärr är det fortfarande hur verkligheten ser ut.
Det är hög tid att göra något åt det. Bevisen pekar nämligen mot att de teknikföretag som har anammat mångfald, och som är bäst på att anpassa sig till förändringar, se möjligheter och utvecklas – vinner.
Roten till problemet med brist på mångfald inom IT-branschen, eller i alla fall början på problemet, är valet av utbildning. Enligt UNESCO-rapporten Cracking the code: Girls’ and women’s education in STEM är endast 35 procent av studenterna inom natur- och ingenjörsvetenskap på världens universitet och högskolor kvinnor. En av orsakerna till detta är bristen på uppmuntran av flickor att studera dessa ämnen, vilket i längden leder till brist på kvinnor inom IT- och teknikyrken.
Kvinnliga teknologer utgör idag totalt 28,8 procent av världens arbetskraft inom teknik. Statistik från den globala organisationen för kvinnliga teknologer AnitaB.org visar att om andelen kvinnor fortsätter att öka i samma långsamma takt, kan det ta hela 12 år innan kvinnor är lika representerade som män inom teknik. Så länge kan vi inte vänta.
Brist på förebilder har, i kombination med bristande öppenhet och flexibilitet i rekryteringsprocessen, alltför länge avskräckt många kvinnor från att söka sig till tekniska yrken. Tittar man på kvinnorna som redan finns inom IT-branschen är det samtidigt ytterst få som tar sig in i ledande positioner. En studie från 2020, ledd av Accenture och organisationen Girls who Code, fann att de två huvudorsakerna till att kvinnor är underrepresenterade inom teknik är bristen på mentorer (enligt 48 procent av de tillfrågade) och bristen på kvinnliga förebilder inom området (42 procent).
Vi måste bräcka stereotyperna
För att lösa dessa problem behövs en global strategi för arbetskraft. Samhället, inklusive myndigheter och lärosäten, måste ta sitt ansvar. Stat och utbildningsväsende måste börja med att uppmuntra flickor, från tidig ålder, att drömma stort – och ge dem utbildning och resurser som inte begränsar deras ambitioner. Lärosätena måste aktivt arbeta för att bryta ner de negativa stereotyper som fortsätter att karaktärisera teknikämnen som mer relevanta för män.
Vad kan företaget göra?
Det finns förstås också mycket som IT- och teknikföretagen själva bör ta ansvar för.
Av mellanchefer bör krävas att de ska ha öppna och ärliga samtal med kvinnliga teammedlemmar och ställa relevanta frågor som: “Finns det några möjligheter på företaget som du känner inte finns tillgängliga för dig?”, “Finns det något du känner håller tillbaka dina framsteg / din utveckling?”. Att ställa dessa frågor öppnar dörren till en konversation som normalt hade förbisetts.
Det är också väldigt viktigt att kvinnor själva agerar och höjer sin röst. En nyckel till detta är mentorskap – antingen formellt eller informellt. Varje kvinna som når en viss nivå på ett IT/teknikföretag bör själv ta sig tiden att vara en mentor för andra kvinnor som befinner sig på samma karriärsbana, och fortsätta spä på drivkraften och viljan att bygga stöd för kvinnor inom IT-branschen.
Ett delat ansvar
Målet att uppnå en bra balans mellan könen är svårt. För att vi ska kunna göra framsteg, och på riktigt släppa in kvinnor i värmen inom IT- och teknikyrken behöver vi ett engagemang från staten, utbildningsväsendet och vidare in i företagen. Lite eller ingenting har förändrats hittills, men det positiva är att det finns mycket som kan göras om vi gör detta tillsammans.
Elni Kullmer, Managing Director IFS Nordics