Ny forskargrupp på arbetsplatsenifokus.se – DigMa, en forskargrupp på Mälardalens universitet som undersöker betydelsen av digital teknik för hur vi organiserar arbetet och hur vi driver verksamhet idag.
DigMa är namnet på ett 6-årigt internationellt forskningsprogram där olika aspekter av digitalisering har studerats.
.
Vi frågar Lucia “Varför vill gruppen vara med på arbetsplatsenifokus.se?”
Lucia berättar att DigMa undersöker betydelsen av digital teknik för hur vi organiserar arbetet och hur vi driver verksamhet idag. Detta genom att betrakta digitalisering i termer av organisationsutveckling, snarare än att behandla denna utveckling som en teknikdriven förändring. Hon menar att gruppen inte vill sätta tekniken i bakgrunden, som ofta händer i studier av organisering och ledarskap, utan att använda sig av ett teoretiskt perspektiv som kan öka förståelsen av hur tekniken blir viktig för nya arbets- och managementpraktiker.
På samma sätt, försöker de även sätta rum, plats och objekt som används i det dagliga arbetet när de utvecklar kunskap om organisering och ledarskap. Hon säger att det är en av anledningarna till att de vill vara med på arbetsplatsenifokus.se.
” Vi tycker att arbetsplatsenifokus.se är ett fantastiskt initiativ som kan bidra till utveckling av arbetsplatser och -arbetssätt tack vare att olika slags kompetenser och erfarenheter samlas på samma ställe. Jag och med de stora förändringar som sker och kommer att ske, är det väldigt viktig att den kunskap som finns tillgänglig” , säger Lucia.
Bidra med kunskap
DigMa kommer att bidra med kunskap så att de beslut som tas i organisationer kan grundas på vetenskaplig kunskap och kan ta hänsyn till flera olika perspektiv. Att utveckla en arbetsplats är en väldigt komplex process, säger Lucia. Hon berättar att forskarna i DigMa är också engagerad i organisationsutvecklingsfrågor och håller regelbundet workshops och presentationer för organisationer som är intresserade av att bättre förstå pågående förändringar i organisering och ledning. Att arbetsplatsenifokus.se när så många intresserade aktörer är därför en stor möjlighet för att arbeta i DigMa ska komma många till nytta, säger Lucia.
Vad betyder DigMa?
DigMa står för digitaliserat management och är namnet på ett 6-årigt internationellt forskningsprogram, finansierat av Forte som har varit igång sedan 2017 där olika aspekter av digitalisering har studerats. Allt från virtuella möten till digitala nomader och coworking, till digitalisering och säkerhet.
Programmet baseras på fältstudier utförda i Sverige och Storbritannien. Forskare i programmet är specialiserade på olika område. De har bland annat lång erfarenhet av forskning inom ledarskap, i synnerhet kollektivt och relationellt ledarskap, inom projekt- och förändringsledning, inom innovation och introduktion av ny teknik. I spår av detta program har flera projektfokus på digitalisering och management och DigMa samlar numera även dessa projekt.
Postdigitala samhället
Just nu handlar det till exempel om två projekt om möten i det postdigitala samhället, dvs ett samhälle där digital teknik är en del av allt vi gör. Ett projekt är finansierat av Riksbankens Jubileumsfond och handlar om möte och gemenskap. När vi använder digital teknik för att mötas i allt större utsträckning, så förändras det sätt vi möts på. Det forskare studerar är hur detta spelar roll för hur gemenskap skapas och upprätthålls i organisationer och mellan organisationer, berättar Lucia.
Hybrida möten- inkluderande och produktiva
Ett annat projekt på hybrida möten som vi kanske kan vara svåraste i mötet – hur kan de göras inkluderande och produktiva? I detta projekt samarbetar forskarna med Hitachi Energy och Västerås stad för att skapa en metod som kan användas när man planerar och genomför sådana möten. Istället för att nöja sig med att bara sätta in nya kameror i ett gammalt konferensrum så undersöker projektet hur mötespraktiker, teknik och rum samspelar i skapandet av ”t” och hur man kan arbeta med olika faktorer för att kunna ha bättre möten där olika personer, kompetenser och erfarenheter kan mötas ”på riktigt”.
Vilka forskare i DigMa?
I DigMa ingår professor Lucia Crevani, professor Anette Hallin, professor Chris Ivory, docent Michela Cozza, universitetslektor Eva Lindell, universitetslektor Caroline Ingvarsson, universitetslektor Inti Lammi, universitetslektor Carina Söderlund, doktorand Anna Uhlin, doktorand Christoffer Andersson, alla vid Mälardalens universitet (Ivory även Anglia Ruskin universitet, Storbritannien). Christoph Haug vid Göteborgs universitet och Claudia Manca vid Bologna universitet (Italien) är också involverade i projekten.
Ny webbsidan för DigMa med olika blogginlägg kommer inom kort.