[KRÖNIKA] Fler kvinnor i toppen? Grunden för framgångsrikt förändringsarbete stavas vilja, strategi och kontinuitet.
Tar man en stund och betraktar det svenska näringslivet, är det till synes svårt att sätta fingret på hur det kommer sig att många företag fortfarande har en underrepresentation av kvinnor på ledande positioner.
Alla förutsättningar för att göra karriär finns där, inklusive tillgång till högre utbildning och barnomsorg tillgänglig för alla föräldrar. Det beror inte heller på att det saknas belägg för att det finns fördelar med mångfald i förvaltningen.
Sverige ligger dessutom långt fram i den offentliga debatten, och många manliga toppchefer uttrycker intresse för att tillsätta fler kvinnliga chefspositioner.
Trots det är könsbalansen fortfarande ojämn i svenska företag, och störst andel kvinnliga chefer återfinns fortfarande hos de ”mjuka” avdelningarna, så som marknadsföring och HR. Vad krävs för att få fart på utvecklingen? Något måste hända, för om förändringarna fortsätter i nuvarande takt kommer det krävas flera decennier innan kvinnor är lika representerade i ledningsgruppen.
En strategi att medvetet låta talang leda oss i rekryteringen
Jag tror att det viktiga är att medvetet låta talang leda oss rätt i rekryteringen, oavsett kön, kultur, etnicitet, sexualitet, och så vidare. I min egen organisation på IFS har vi är det en djupt rotad strategi och det är en central del av varje chefs uppgift att öppet och ärligt leta efter talanger och föra dem framåt genom att tilldela nya positioner och ledarskap.
Denna medvetna satsning har inneburit att 60 procent av ledningen i den nordiska organisationen är kvinnor, mer än hälften av konsultcheferna och försäljningscheferna är kvinnor, och sist men inte minst är vi den region som levererar bäst ekonomiska resultat i den globala organisationen.
Arbetet bör drivas av en genuin vilja att förändra
Har regionen lyckats bäst för att kvinnor är bättre på att driva företag än män? Det tror jag inte. Jag tror däremot att det är den stora, diversifierade poolen av talang som skapar framgång. Nyckeln till framsteg inom detta område ligger i viljan och den uppriktiga insikten att du måste lyfta blicken ur invanda mönster så att du kan tillsätta de bästa teamen utifrån både sociala och professionella kompetenser.
Min erfarenhet är att det skapar störst värde både ledningsmässigt och affärsmässigt att medvetet satsa på kulturförändringar. För det är kultur och tankesätt som måste skiftas när strukturer ska förändras. Om högsta ledningen vill ha mer mångfald bör de rikta sin uppmärksamhet mot färdigheter och talang snarare än genus, och göra det till en strategisk fokuseringspunkt för företaget.
Ann-Kristin Sander, Nordenchef på IFS