Kvinnor krokar arm för ett samhälle fritt från våld den 8 mars 2023.
Vi vill ha en policypärm på varje arbetsplats där det står hur arbetsgivare och kolleger ska agera när hen blir misshandlat i hemmet!
På Internationella Kvinnodagen kommer kvinnor i runt om i Sverige att kroka arm för ett jämställt samhälle fritt från våld och diskriminering.
Genom att kroka arm har du agerat – att kroka arm är en symbolisk handling
Varför ska vi kroka arm med varandra på kvinnodagen?
Vår förhoppning är att denna enkla handling får folk att prata med varandra, bryta tystnaden och tillsammans bygga broar och motverka polarisering, skam och en ökande brutalisering i samhället.
Vi måste prata om det, hela tiden. Så länge ämnet är tabubelagt kommer vi aldrig komma framåt. Män måste sluta slå eller på andra sätt utsätta kvinnor för våld, så enkelt är det.
Vad gör arbetsgivaren, kollegorna när arbetskompisen blir slagen?
Det pratas för lite om våldet överallt men kanske framför allt på arbetsplatser.
Ofta finns färdiga strategier för hur arbetsgivaren ska agera om någon anställd till exempel har alkoholproblem, eller utsätts för sexuella trakasserier men inte om den blir slagen hemma. Det är tydligen ett privat problem, vilket är befängt. En kvinna ska kunna komma till jobbet och veta att det från arbetsgivarens sida finns en tydlig plan och ett stöd, om det skulle vara så att man är utsatt. ¨ Man kan fråga sig varför? Och vi kan spekulera svaren, – är det för dyrt? Är det för jobbigt? Tycke vi att det en privatangelägenhet? Vi har som mål att skapa och implementera en policy på alla arbetsplatser, gymnasieskolor, universitet m.fl. som visar hur man ska agera!
Vad säger arbetsmiljöverket?
Enlig miljöverket, finns det inga tydliga regler på hur detta ska hanteras.
Se svar från arbetsmiljöverket på frågan, finns det ett policy för hur man hanterar situationen på arbetsplatsen när kvinnan blir slaget i hemmet?
Svar: Utdrag från arbetsmiljöverket via mail den 13/2 2023 som svar till kvinnor krokar arm
Arbetsmiljölagen reglerar i grunden bara förhållanden när arbetstagare utför arbete åt arbetsgivaren. Våld i nära relationer som inträffar i arbetstagarens privatliv omfattas därför varken av arbetsgivarens arbetsmiljöansvar eller Arbetsmiljöverkets tillsyn.
Arbetsgivaren kan däremot behöva vidta åtgärder om det som sker på fritiden påverkar den enskilde arbetstagaren på negativt sätt i arbetet så att det finns risk för ohälsa eller olycksfall.
Arbetsgivaren kan till exempel behöva anpassa arbetsuppgifter, arbetstider eller ge annat stöd och hjälp.
Om det finns en företagshälsovård på en arbetsplats så är det inte ovanligt att man får erbjudande om samtalsstöd eller annan hjälp från arbetsgivaren om ohälsa beror på sådant som händer utanför ens arbetstid. Även om arbetsgivaren inte har en direkt skyldighet att ta hand konsekvenser av händelser utanför arbetstagarens arbetstid så är det inte ovanligt att arbetsgivare följer upp arbetstagares hälsotillstånd om det finns tecken på återkommande korttidsfrånvaro eller annat som signalerar att arbetstagarens hälsa i allmänhet även påverkar arbetet. Medarbetarsamtal och andra tillfällen kan också användas för detta. Rutiner för åtgärder är olika beroende på arbetsplats och styrs av arbetsgivaren.
Läs mer om detta i föreskrifterna om arbetsanpassning (AFS 2020:5): https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/publikationer/foreskrifter/arbetsanpassning-afs-20205-foreskrifter/
https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/arbetsanpassning–forebygg-eller-atgarda-sjukfranvaro/
https://www.av.se/globalassets/filer/publikationer/foreskrifter/arbetsanpassning-afs2020_5.pdf
Policy – Sexuella trakasserier
Gällande sexuella trakasserier finns idag olika policyer för hur man ska hantera problemet på arbetsplatser. Detta tack car #metoo rörelsen.
Tittar man på policy gällande sexuella trakasserier hittar man flera åtgärder. Hittar man följande svar.
https://www.prevent.se/jobba-med-arbetsmiljo/osa/sexuella-trakasserier/policy-och-rutiner-om-sexuella-trakasserier/
https://akademssr.se/rad-stod/diskriminering/olika-typer-av-diskriminering/sexuella-trakasserier?gclid=CjwKCAiA3pugBhAwEiwAWFzwdWktWfhtO9gSYcyZ0myHB6q4MVILsQxJkYpAGwCa5hxErf8GKiHwoxoCIiUQAvD_BwE
Vi vill att det ska tas fram policy på arbetsplatser.
Vi på Kvinnor Krokar arm vill att en policy tas fram för att arbetsgivare/kolleger vet hur man ska agera när kollegan blir slagen. En kvinna som blir slagen är en kostnad för hela samhälle och framtida barn påverkas, ser barn misshandel kommer barnet att utöva misshandel.
Att kroka arm är enkelt!
Gör det hemma med familjen, i skolan med lärare och kursare, på din arbetsplats med chefer och kolleger. Alla som kan uppmanas att kroka arm under dagen, hashtagga #kvinnorkrokararm och lägga upp bilden på sociala medier.
Lite extra info
2022 var vi väldigt många som samlades och krokade arm. I år hoppas vi det blir ännu fler.
Vi har ett gediget program som finns tillgänglig på hemsidan: www.kvinnorkrokararm.org.
Huvudort är Tensta men hela Sverige kan vara med och kroka arm.
Tensta Centrum
Den 8 mars kl 15:30-19:00 kommer vi att fira den Internationella kvinnodagen med massor av dans, sång, mat och tal. Klockan 19:00 kommer vi att kroka arm till ett häftigt ljusspel.
Engagemanget är partipolitiskt och religiöst obundet och bjuder in alla som tror på ett demokratiskt samhälle, där alla människor är lika mycket värda.