Könsskillnaderna inom tekniksektorn minskar, men inte alls så snabbt som de borde.
Kvinnor inom teknikyrken har en lång väg att gå innan vi uppnår jämställd representation, särskilt när det kommer till ledande positioner.
Flera av de ledande teknikföretagen i USA har fortfarande bara en fjärdedel kvinnor i sin personalstyrka. Siffrorna i Sverige är likartade. Detta menar Nayaki Nayyar, VD och produktchef hos Ivanti.
Det nuvarande landskapet kräver bättre representation. När våra liv blir allt mer sammanflätade med teknologi, blir klyftorna i representation alltmer uppenbara. Ett exempel är hur krockkuddar för i tiden utformades för manliga kroppar, vilket resulterade i förluster av liv bland kvinnor som var med om bilolyckor. Det är ett exempel bland otaliga, och lärdomen är tydlig: kvinnor behöver en röst när vi bygger dagens och morgondagens tekniska lösningar.
Att öka representationen handlar naturligtvis inte bara om att göra världen säkrare och mer användarvänlig för alla. Jämställd representation ger också en mångfald av tankar och perspektiv till affärsbeslut, vilket utan tvekan är en konkurrensfördel.
Utbildning
Ett av de stora hindren för kvinnor inom tekniken är på utbildningsnivån. Historiskt sett har fler män än kvinnor valt att ta examen inom naturvetenskap, teknik och matematik. För att vara tydlig är detta naturligtvis inte på grund av bristande skicklighet. Matematik ses som nyckeln till framgång inom områdena, och flickor i gymnasieskolor matchar i genomsnitt eller överträffar prestationerna hos sina manliga motsvarigheter.
Statistiskt sett sker förändringen på högskolenivå. Den implicita fördomen att naturvetenskap, teknik och matematik är för människor som identifierar sig som män och humaniora och konstområden är för människor som identifierar sig som kvinnor kvarstår än i dag, även bland dem som skulle vilja tro att de förkastar könsstereotyper.
Vad behöver ske?
Även de minsta förändringar på högskolenivå kan bidra till att förändra denna uppfattning. Introduktionskurser som ger ett bredare perspektiv på området är mer benägna att locka kvinnliga studenter. På samma sätt kan en ökning av kvinnliga fakulteter inom teknikområdena också locka till sig högre andel kvinnliga studenter, av den kraftfulla enkla anledningen att representation spelar roll. För det ändamålet bör högskolorna anstränga sig för att attrahera och behålla kvinnliga akademiker. Historiskt sett har kvinnliga akademiker en högre utmattning på grund av en mängd olika orsaker, inklusive otillfredsställande arbetsplatser, orättvis lön eller familjeförpliktelser.
Kvinnor som kommer in på arbetsplatsen skulle också ha nytta av mentorer som kan hjälpa dem att undvika fallgropar. Att ha kvinnor i ledande positioner som framgångsrikt har gått den vägen kan hjälpa till att motivera andra unga kvinnor att följa i deras fotspår.
Det har skett en märkbar förändring i uppfattningen om kvinnor inom tekniken, men det måste omvandlas till en ökning av den faktiska anställningen av kvinnliga arbetare. Organisationer måste också anställa kvinnor till ledarroller tidigt, eftersom det möjliggör mångfald och inkludering i företagets kultur. Teknikföretag måste på samma sätt avstå från att begränsa kvinnor till rutinmässiga och vardagliga uppgifter som visar att de är flitiga men som inte hjälper dem att uttrycka sina strategiska färdigheter.
Som VD och produktchef för ett ledande teknikföretag förstår jag vilken inverkan kvinnor kan ha, trots otaliga hinder. Jämställd representation ska inte ses som ett PR-trick utan som en investering i innovation, kreativitet och positiva affärsresultat.
Kvinnor i ledande befattningar i vetenskaps- och ingenjörsföretag har bara vuxit marginellt under de senaste två decennierna och förändringstakten måste öka dramatiskt. Om inte, kan det ta mer än ett decennium – eller till och med mycket längre – för lika representation och löneparitet, och varken kvinnor – eller sektorn själv – har råd att vänta.