Hem Egen företagare Konkurserna ökar men nyföretagandet ligger stabilt

Konkurserna ökar men nyföretagandet ligger stabilt

Av Redaktionen

Antalet registreringar av nya företag minskade med 3 procent i april, jämfört med samma månad i fjol. Det visar ny statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt. Samtidigt visar färska siffror från UC att antalet konkurser fortsätter att öka i snabb takt.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att Sverige ska klara sysselsättning och välfärd även på sikt måste det hela tiden startas nya företag – speciellt i den akuta situation som vi befinner oss i just nu, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

I april registrerades det 5 495 nya företag i Sverige, en minskning med 3 procent jämfört med samma månad i fjol. Tack vare en stark inledning på nyföretagaråret 2020 hamnar Sverige ändå på plus när det gäller antalet nyregistrerade företag under årets första fyra månader. Mellan januari och april registrerades 26 720 nya företag, en ökning med 8 procent jämfört med motsvarande period 2019.

Samtidigt visar ny statistik från UC att antalet konkurser i Sverige ökade med hela 30 procent under april, jämfört med motsvarande period i fjol. Värst drabbad är hotell- och restaurangbranschen, där konkurserna ökade med 159 procent jämfört med april i fjol. Näst största ökningen hade information- och kommunikationsbranschen, där konkurserna ökade med 82 procent.

– Många företag kämpar för sin överlevnad i coronakrisen och vi måste göra allt för att rädda viktiga jobbtillfällen. Omställningsstödet som regeringen presenterade i förra veckan är ett välkommet steg i rätt riktning eftersom det riktar sig även till de allra minsta företagen. Frågan är om det redan är för sent för många, säger Boo Gunnarson.

Om statistiken:
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Relaterade Artiklar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Läs Mera >>