Snart kan kommunens alla 40-åriga medarbetare gå på hälsosamtal på arbetstid.
Personal- och ledningsutskottet vill se hälsosamtalen som en ny personalförmån för kommunens anställda.
Region Halland erbjuder ett kostnadsfritt hälsosamtal för alla hallänningar året de fyller 40. Samtalet syftar främst till att se över levnadsvanor och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes. Nu vill kommunstyrelsens personal- och ledningsutskott se en ny personalförmån som gör det möjligt för alla kommunens 40-åriga medarbetare att gå på hälsosamtalet under betald arbetstid.
– Levnadsvanor är en av de främsta orsakerna till att drabbas av våra största folksjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar. Hälsosamtalen fokuserar på precis detta och är därför en viktig förebyggande insats. Förlorad inkomst ska inte vara anledningen till att någon avstår sitt samtal. Detta är en förmån och ett i raden av flera politiska beslut för att öka vår attraktivitet som arbetsgivare, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i utskottet.
Varje år fyller drygt 300 av kommunens medarbetare 40 år. Om samtliga nyttjar förmånen blir kostnaden cirka 120 000 kronor årligen i form av lönekostnader som tas från verksamhetens befintliga budget. Förslaget är att förmånen ska börja gälla 2025 och ärendet går nu vidare till kommunstyrelsen och sedan fullmäktige som har sista ordet i frågan.
– Precis som resten av kommunsverige har vi utmaningar med framtidens kompetensförsörjning. Förebyggande insatser som kan förlänga arbetslivet är både en vinst för individen och för oss som arbetsgivare, säger Stefan Pålsson (S), förste vice ordförande.
Omförhandling av lån till Drott
Handbollsklubben Drott har två lån hos Halmstads kommun. I en hemställan har Drott ansökt om att ett av lånen ska göras om till ett efterställt lån, vilket innebär att kommunen vid en konkurs inte kan göra anspråk på återbetalning förrän andra fordringsägare har fått betalt.
Klubben har sedan tidigare ett efterställt lån på 1,5 miljoner kronor och ett annat lån på 1,3 miljoner med en avbetalningsplan. Det senare lånet om 1,3 miljoner önskar Drott omförhandla för att skapa förutsättningar för en elitlicens. Ett efterställt lån kan hänföras till eget kapital och öppnar därmed möjlighet för en elitlicens eftersom det kräver positivt eget kapital.
– Jag tycker att kommunen ska vara restriktiv med den här typen av lån, men vi ser att Drott har en årlig avbetalningsplan som de nu följer och som vi förväntar oss att de kommer att fortsätta följa. Med det sagt så skapar vi gärna bättre förutsättningar för klubben och håller tummarna för sportsliga framgångar, säger Ella Kardemark (KD).
Personal- och ledningsutskottet föreslår att kommunfullmäktige ska omförhandla Drotts befintliga lån till att bli ett sammanslaget efterställt lån på sammanlagt 2,8 miljoner kronor.