Närmare hälften av alla som jobbar har tackat nej till ett jobb på grund av en dålig jobbintervju, visar en undersökning från intervjuplattformen Asker.
– Svenska arbetsgivare har ett akut problem att lösa för att kunna tackla kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden, säger psykologen Alex Tidgård.
46 procent har någon gång har tackat nej till ett jobb på grund av en negativ intervjuupplevelse. 72 procent har varit på minst en dålig jobbintervju de senaste fem åren. Det visar en ny undersökning gjord av intervjuplattformen Asker Technologies. Alex Tidgård, legitimerad psykolog och en av grundarna till Asker, menar att varje företagsledare bör ta siffrorna på allvar.
– Det är vansinnigt att bolag tappar talanger på så onödiga grunder samtidigt som många branscher skriker högt efter kompetens. Det visar att många arbetsgivare har ett direkt affärskritiskt problem att lösa, säger Alex Tidgård.
Undersökningen visar också vilka faktorer som enligt jobbsökande ger den sämsta tänkbara intervjuupplevelsen. I topp hamnar en dålig intervjustruktur, irrelevanta frågor och ett dåligt intryck av intervjuaren.
– Det är paradoxalt att arbetsgivare förväntar sig att arbetssökande ska dyka upp på jobbintervjun förberedda till tänderna. Samtidigt upplever arbetssökande att arbetsgivare inte anstränger sig för att skapa bra processer. En dåligt utförd jobbintervju riskerar inte bara att förstöra relationen till en enskild kandidat. Den kommer på lång sikt att skada bolagets employer brand, för vi kan räkna med att den enskilda kandidaten delar sina erfarenheter med omgivningen, säger Alex Tidgård.
Han grundade Asker Technologies tillsammans med kollegorna Max Lagrell och Anna Åslund i början av 2022 med syftet att hjälpa bolag att göra bättre och mer träffsäkra jobbintervjuer. Alex Tidgård har många års erfarenhet av att jobba med organisationer kring optimerandet av deras rekryteringsprocesser. Han menar att det samtidigt är viktigt att se problematiken kring intervjun från ett annat perspektiv.
– Det här är något som alla organisationer kan lösa här och nu. Undersökningens resultat ger oss direkta insikter kring vad jobbsökande vill ha av arbetsgivare och om vi kokar ner det så rör det sig om ganska enkla och konkreta åtgärder att ta till. Det borde ligga i alla organisationers intresse att återkoppla till alla i processen, ställa relevanta och icke-diskriminerande frågor och låta kandidaten prata mer än intervjuaren.
Alex Tidgårds bästa tips: Så höjer ni kvalitén i era jobbintervjuer
- Använd dig av strukturerad intervjuteknik. I en strukturerad intervju så är frågorna bestämda i förväg och du har en tydlig ram för hur du bedömer dina kandidater med bedömningskriterier.
- Ställ bara jobbrelaterade frågor och ställ samma frågor till alla.
- Var transparent med hur intervjuprocessen går till. Ge kandidaterna information om tid, innehåll och upplägg redan i förväg.
- Gör en tydlig arbetsanalys innan. Kartlägg vilka egenskaper, färdigheter och beteenden du söker efter.
- Lägg inte för stort fokus på tidigare erfarenheter. Erfarenhet säger bara vad du gjort, inte hur bra du gjort det eller vad du lärt dig.
De 5 största anledningarna till en negativ kandidatupplevelse i intervjun
1. Intervjun kändes ostrukturerad/oplanerad
2. Ingen återkoppling efter intervjun
3. Dåligt intryck av intervjuaren
4. Fick svara på frågor som kändes irrelevanta för rollen
5. Intervjuaren pratade för mycket