Antalet nyanmälda platser hos Arbetsförmedlingen är på nya rekordnivåer.
Samtidigt är även antalet “kvarstående lediga platser” på rekordnivå – ett mönster som syns i ett stort antal län i landet.
– Det indikerar tydligt att konjunkturen är stark och att arbetsgivare aktivt söker personal, men att man har svårt att lyckas anställa. Det är uppenbart att det finns ett strukturellt problem i botten när utbudet på arbetssökande inte kan möta det företagen efterfrågar, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.
142 892 nya platser (säsongsjusterat) anmäldes till Arbetsförmedlingen under december 2021.
Det är den i särklass högsta nivån som uppmätts under tidsserien som löper från år 1980.
Samtidigt noteras 138 761 platser som kvarstående lediga platser, vilket är platser som ännu inte har tillsatts. Även den siffran är den i särklass högsta för tidsserien.
Bland länen noteras Stockholms län för en betydande andel av de eftersökta jobben med 43 022 nyanmälda platser och 35 615 av kvarstående platser.
– I grunden är det bra att det finns en hög efterfrågan på kompetens, men det är bekymmersamt att jobben inte tillsätts. Det är ju någonting vi sett i statistik över vakanser också. Här har politiken ett stort ansvar att göra mer för att arbetslösa ska söka kunna möta kompetenskraven för jobben som finns, men också att förbättra bostadsmarknaden så den inte står i vägen för den som flyttar för ett arbete, säger Stefan Westerberg.
Mönstret med rekordnivåer eller nivåer i närheten av rekord gällande nyanmälda platser och kvarstående lediga platser återfinns i princip samtliga svenska län.
När det gäller antalet arbetslösa i åldern 16-64 år så har nivåerna gradvis fallit tillbaka mot ett normalläge i de flesta grupper. Emellertid avviker gruppen som varit arbetslösa mer än 24 månader där antalet individer fortsatt ökar.
– Det är ett stort strukturellt problem som vi sett utvecklas över väldigt lång tid och mycket talar tyvärr för att den kategorin fortsätter att växa. Det genomgående problemet just nu är inte att det saknas jobb, för det annonseras som aldrig förr, utan att Sverige misslyckats med att skapa ett system som gör att arbetssökande rustas för att söka de arbeten som finns. Det kommer behöva hanteras bättre framöver, säger Stefan Westerberg.