Efter upprepade rapporter om nedåtgående trender på arbetsmarknaden, med rejält försämrade jobbmöjligheter inom vanligtvis starka branscher, kommer här positiva nyheter.
Säsongsjobben ökar! Alla sommarjobbare kan glädjas åt utökade möjligheter när de ska ta steget in i arbetslivet i sommar, det visar nya siffror från jobbsökmotorn Jobbland.
”Efter ett ganska turbulent år på arbetsmarknaden gläder det oss verkligen att se en tioprocentig ökning av tillgängliga sommarjobb. Säsongsarbetare behövs bevisligen under sommarperioden även i en svår marknadssituation, och de kan därmed fylla arbetsgivarens behov för flexibel arbetskraft.”
Anita Rae, Sverige-vd på Jobbland
Lista: Industrierna med flest sommarjobb
Kategorier med flest antal utannonserade sommarjobb på Jobbland från 1 december 2023 till och med 14 januari 2024.
- Hälso- och sjukvård
- Administration
- Restaurang- och resebranschen
- Försäljning
- Industri och tillverkning
Allra flest sommarjobb hittills under säsongen finns inom kategorin hälso- och sjukvård. Faktum är att branschen har haft en tillväxt på 30 procent i antal sommarjobb jämfört med samma period föregående år.
Men den allra största ökningen bland topp fem står restaurang- och resebranschen för (43 procent). Det är mer en regel än ett undantag att det råder stor efterfrågan på personal inom denna industri – inte minst under de hektiska sommarmånaderna.
– I början av året brukar sommarjobb riktade till studenter och unga yrkesutbildade dominera, medan positioner som kräver mindre erfarenhet och utbildning oftast ligger öppna att söka senare under våren. Många fler jobb inom bland annat restaurang, handel och kundtjänst väntas dyka upp längre fram, säger Anita Rae.
Intressant nog visade resultatet från vår omfattande enkät om sommarjobb att hotell och restaurang är den bransch som flest unga söker sommarjobb inom. Strax bakom hamnade försäljning och socialt arbete.
– Vi kan se att många sommarjobbssökande är mer intresserade av tjänster och företag som är bekanta för dem och generellt sett inte kräver mycket tidigare arbetslivserfarenhet eller utbildning. Restaurang- och resebranschen, försäljning och tillverkning har traditionellt sett varit industrier med många sommarjobb runt om i Sverige.
Så får man sommarjobb 2024 – 6 ovärderliga tips
Anita Rae ger här ett gäng användbara experttips att utgå från för den som ska börja söka sommarjobb.
- Sök sommarjobb på flera ställen: Jobbsökarsidor, i ditt närområde, på sociala medier och i din sociala krets. Ett sommarjobb kan dyka upp på oväntat håll – se till att så många som möjligt vet om att du söker.
- Börja tidigt. Konkurrensen om de mest populära sommarjobben är hög. Stora organisationer börjar vanligtvis rekrytera sommarjobbare senast i början av året, medan många mindre arbetsgivare rekryterar sommarjobbare senare under våren.
- Skräddarsy din jobbansökan. Fokusera på att lyfta fram din erfarenhet samt dina personliga egenskaper och styrkor som passar just det jobbet. Vad är du bra på? Vad gillar du? Vad vill du lära dig? Att prata med andra kan också hjälpa dig att hitta dina egna styrkor. Var även noga med att berätta om din motivation för jobbet – det är vad rekryterare ofta letar efter.
- Har du inte jobbat tidigare? Ingen fara, skriv exempel på vad du lärt dig och vilken feedback du fått från dina fritidsintressen eller i skolan.
- Korrekturläs! Felstavningar kan slinka in där man minst anar det – låt en kompis eller förälder läsa igenom din ansökan innan du skickar in den.
- Förbered dig innan intervjun: Gör research på arbetsgivaren, läs igenom ditt CV och jobbannonsen och öva på de vanligaste intervjufrågorna. Om du har övat in svar på vanliga frågor kommer du att känna dig tryggare under intervjun.
Bonustips: Avsluta alltid med en fråga till personen som intervjuade dig. Det visar att du är engagerad. Exempelvis: ”Vad du tror du är viktigast för att kunna få det här jobbet”?