Den rådande kompetensbristen inom IT/Tech har inte gått någon obemärkt förbi.
Techbranschen är den mest utsatta, men utmaningarna sträcker sig brett och lösningen handlar till stor del om att skapa förståelse för Generation Z.
Nexer som är ett av Sveriges ledande företag inom digitalisering, har sammanställt en rapport för att ge företag och organisationer verktyg för att möta framtidens behov och lyckas säkra sin framtida kompetens.
Syftet med rapporten är att skapa förståelse för målgruppen och därför har över 300 unga techtalanger tillfrågats.
- Vi har kartlagt vad dagens techtalanger tycker är viktigt hos en arbetsgivare och vad som krävs för att de ska stanna kvar. Talangerna berättar själva vad som lockar dem till ett företag, vad som kännetecknar en attraktiv kultur – och vad som är motsatsen, säger Pernilla Johansson, VD på Nexer Tech Talent
Nyckelinsikter från Nexer Tech Talent Report:
- 49% av respondenterna ser den konkreta påverkan och nyttan av sitt arbete som det mest attraktiva i ett uppdrag/jobb
- Techtalanger värdesätter goda utvecklingsmöjligheter i större utsträckning än övriga högutbildade inom gruppen 20-35 år (54% jämfört med 34%)*
- 42% väljer kontinuerlig kompetensutveckling jämfört med 23% av övriga högutbildade i samma åldersgrupp 20–35 år
- På frågan om vad respondenterna värdesätter högst på en arbetsplats svarade 67% en varm, samarbetsinriktad och välkomnande plats där människor hjälper och stödjer varandra.
Den digitala teknikens roll i samhället har skiftat och techtalangernas roll har förändrats med den. Idag bör dessa talanger betraktas som nyfikna och samhällsengagerade, snarare än stereotypa ”tekniknördar” vilket länge varit en felaktig schablonbild av personer inom branschen. Med andra ord bottnar intresset för teknik i första hand i att det utgör ett medel för att uppnå något större, inte som målet i sig.
- Att attrahera talanger är en utmaning, men det är minst lika utmanade och viktigt att behålla dem över tid. Det vi kan se är att förmåner och höga löner inte tycks vara det främsta lockbetet, istället värdesätter techtalanger en arbetsmiljö som erbjuder en bred och varierad kompetensutveckling snarare än att bana väg för chefspositioner och klättring på hierarkistegen, säger Pernilla Johansson.
De insikter som framkommit har sammanfattats i tio framgångsfaktorer som täcker hela resan från att attrahera och onboarda techtalanger till att utveckla och behålla dem.