Den 21–22 november genomförs höstens första digitala hackaton inom det nya konceptet Hack for Sweden 365. Alla som vill utveckla lösningar på samhällsutmaningar och göra skillnad, är välkomna att anmäla sig och delta. Det är DIGG – Myndigheten för digital förvaltning som tar regeringens innovationstävling Hack for Sweden vidare, för att skapa realiserbar nytta med hjälp av öppna data.
Målet är att optimera förutsättningarna för de tävlande deltagarna så att stegen kan kortas från en vinnande idé till en realiserbar lösning. De tävlande får en konkret utmaning presenterad för sig, redan innan tävlingen börjat. Ett team omkring de tävlande ger råd och stöd. Den offentliga aktören som äger behovet, finns med från start för att förklara och förtydliga utmaningen om så behövs.
– Det är tanken bakom det nya konceptet Hack for Sweden 365 som vi nu vill testa. Under hösten genomförs en deltävling den 21–22 november. Två veckor senare, den 5–6 december, genomförs finalen där den slutliga vinnaren utses, säger Therése Boija, uppdragsledare för Hack for Sweden 365 på DIGG
I november öppnar anmälan för alla som vill tävla men deltagandet är begränsat
I början av november öppnar anmälan för alla intresserade deltagare. Hackatonet sker digitalt. Alla med idéer, från samhällets alla hörn kan delta – oavsett om du är hacker, verksamhetsutvecklare, affärsstrateg, forskare eller student. Anmäl dig själv eller ett lag. Det enda som krävs är att du är vill testa och tycka till om det nya konceptet och samtidigt brinner för att göra skillnad och vill bidra med digitala lösningar på reella behov.
Det gäller dock att ”hänga på låset” när anmälan öppnas. Platserna är begränsade. Endast 10 lag med 4-6 deltagare per lag kan vara med.
Ett brett samarbete med flera krafter från det offentliga
Hack for Sweden 365 samlar många krafter från det offentliga. Medarrangörer vid sidan av DIGG är Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden (CSN), eHälsomyndigheten, Lunds kommun, Rymdstyrelsen, Skatteverket, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Statistiska centralbyrån (SCB), Upphandlingsmyndigheten och Vetenskapsrådet. I samverkansgruppen ingår Internetstiftelsen, Livsmedelsverket, Riksarkivet, Västra Götalandsregionen och Vinnova.
– Vi är många som står bakom Hack for Sweden 356 och ser fram emot att öppna anmälan snart och få testa vårt utvecklade koncept i höstens första hackaton den 21-22 november, avslutar Therése Boija.