En undersökning från YouGov på uppdrag av Simployer visar att var sjunde anställd vill jobba hemifrån för att slippa sina kollegor.
Mer än hälften föredrar hemarbete för att de inte behöver göra sig i ordning på morgonen.
Pandemin har förändrat hur vi ser på den fysiska arbetsplatsen. Att spara pengar på resor och luncher (64%), att inte behöva göra sig i ordning på morgonen (63 %), att kunna träna när man vill (23%) och att slippa sina kollegor (14 %) är några av de fördelar som anställda ser med distansarbete enligt en undersökning från HR-företaget Simployer.
– Att så många ser att slippa sina kollegor som en fördel vid hemarbete är en indikation på att det finns saker att förbättra i arbetsmiljön på svenska arbetsplatser, till exempel gällande utformningen av kontoret. Eller så beror det helt enkelt på att vi alla är olika. Vissa mår bättre när de får arbeta ostört i sin hemmiljö och har inte behov av det sociala på en arbetsplats, medan andra vill ha mycket rörelse runt sig och sociala kontakter för att trivas, säger Ida Ljungberg, HR- och arbetsrättsexpert på Simployer.
En stor majoritet av de som arbetat hemifrån, hela 70 procent, vill fortsatt ha möjlighet att bestämma själva över varifrån de arbetar.
Yngre vill bestämma själva i högre utsträckning än äldre.
– Den individanpassade arbetsplatsen kommer att ta allt större plats i framtiden. Genom pandemin har många fått prova på att jobba helt eller delvis på distans och sett en positiv förändring i både arbets- och privatlivet. En stor lärdom som vi ska ta med oss från pandemin är att det inte finns någon universallösning som passar alla medarbetare. Att individanpassa arbetsmiljö och arbetsplats kommer vara en utmaning för arbetsgivare framöver, säger Ida Ljungberg.